vaccinstatistik visar ökad global tillgång
Hem COVID-19 Publicerad vaccinstatistik visar ökad global tillgång

Publicerad vaccinstatistik visar ökad global tillgång

Publicerat av: Redaktionen

Nyligen publicerad statistik visar att tillgången på vacciner blir allt bättre men att det nu handlar om att stötta hälso- och sjukvården i låginkomstländer för att öka den globala vaccintäckningen.

Den europeiska branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, Efpia sammanställer varje månad statistik om tillgången till covid-vacciner från COVAX, ett initiativ som arbetar för rättvis tillgång till covid-19-vacciner och bland annat omfördelar vaccindoser från hög- till låginkomstländer, WHO samt data från analysföretaget Airfinity specialiserat på framtagande och analys av globala hälsodata.

– Statistiken från februari visar att vaccinproduktionen inte längre är flaskhalsen utan att det är sjukvårdens kapacitet och viljan hos medborgarna att vaccinera sig som är de viktigaste faktorerna att hantera för att få upp täckningsgraden, säger Lifs vaccinexpert Bengt Mattson. Att vi genom kunskapsspridning kan motivera befolkningen i de länder som har lägre vaccintäckning att nu vaccinera sig är mycket viktigt, menar Bengt Mattson.

Fortsatt omfördelning

vaccinstatistik visar ökad global tillgångStatistiken visar också att vaccindonationer och leveranser till lägre medel- och låginkomstländer ökar. Fler vacciner har också skickats via COVAX under de senaste 10 veckorna än under de föregående 10 månaderna och i mitten av januari översteg antalet donerade doser 1 miljard. Omfördelningen har tidigare gått för långsamt och Sverige har länge varit den, sett till befolkningsmängd, största ekonomiska bidragsgivaren till programmet.

Att det internationella samarbetet inom både forskning och utveckling, tillverkning och distribution av läkemedel och vacciner fortsätter är centralt.

– Glädjande visar statistiken också på fortsatt hög intensitet inom forskningen, sökandet efter nya läkemedel och nya vacciner fortsätter och det kommer att bidra till både ökad säkerhet och flexibilitet då olika länder kan ta fram egna behandlingsstrategier utifrån både behov och förutsättningar, säger Bengt Mattson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>