Rädda den psykiatriska akutsjukvården i Kristianstad
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Rädda nu den psykiatriska akutsjukvården i Kristianstad

Rädda nu den psykiatriska akutsjukvården i Kristianstad

Publicerat av: Redaktionen

De patienter som söker vård på psykiatriakuten i Kristianstad möts av en stängd dörr.

Det stod klart efter psykiatri-, habiliterings och hjälpmedelsnämndens möte under torsdagen.

Sedan september månad står hela östra Skåne utan psykiatrisk akutsjukvård på kvällar och helger. Detta är orimligt.

– Det har länge varit svårt att hitta personal till den psykiatriska akutvårdsmottagningen i Kristianstad. Redan under sommaren beslutade därför förvaltningen om en tillfällig stängning under kvällar och helger. Stängningen föranleddes dock inte av några kompensatoriska åtgärder. Istället möttes patienterna av en lapp på en stängd dörr,” säger Charlotte Bossen (C), 1:e vice ordförande i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden.

Centerpartiet anser att det är inte rimligt att hela östra Skåne står utan psykiatrisk akutsjukvård under kvällar och helger. Det är inte ovanligt att människor söker vård på akuten för suicidtankar eller för en psykos. Att vid ett sådant tillfälle hänvisa patienten till att åka genom halva Skåne kan få förödande konsekvenser.

Rädda den psykiatriska akutsjukvården i Kristianstad

Charlotte Bossen (C), 1:e vice ordförande i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden.

Centerpartiet har därför bland mycket annat föreslagit ett ökat samarbete med den somatiska akutsjukvården.

– Ett annat alternativ hade varit att låta personal från andra delar av Skåne resa till Kristianstad på betald arbetstid för att bemanna mottagningen, samt att låta psykiatriambulansen rulla även på kvällar och helger. Som en sista åtgärd behöver förvaltningen överväga att bryta det stopp som idag finns för externa bemanningsläkare. När skåningars liv och hälsa står på spel behöver ideologiska övertygelser ge vika,” säger Charlotte Bossen.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>