RCC har gjort anmälan till Cancerregistret enklare
Hem Nyheter RCC har gjort anmälan till Cancerregistret enklare

RCC har gjort anmälan till Cancerregistret enklare

Publicerat av: Redaktionen

För ett år sedan lanserade RCC en lösning för elektronisk anmälan till Cancerregistret vid Socialstyrelsen.

RCC har gjort anmälan till Cancerregistret enklare 2Detta har uppskattats av de kliniska verksamheterna. I sydöstra sjukvårdsregionen har flertalet kliniker övergått till elektronisk canceranmälan.

Redan tidigare var elektronisk inrapportering av cancerfall till Socialstyrelsens Cancerregister möjlig inom diagnoser som omfattas av ett nationellt kvalitetsregister. Inom övriga diagnoser som ska rapporteras till Cancerregistret var det fram till april förra året endast möjligt att göra det via en pappersblankett. Med den nya lösningen – canceranmälan via den tekniska kvalitetsregisterplattformen INCA – kan man göra alla canceranmälningar elektroniskt. Den som så önskar kan dock fortfarande rapportera via pappersblankett.

Fördelar med elektronisk canceranmälan

Det finns många fördelar med att klinikerna går över till digital rapportering. Det underlättar bland annat hanteringen, bidrar till snabbare återkoppling vid behov av kompletteringar och ger större möjlighet för dialog mellan inrapporterande vårdenhet och handläggare vid RCC. Det ger även verksamheterna en tydlig översikt då de kan se vad som har anmälts för respektive patient.

Kliniker om elektronisk canceranmälan

Kvinno- respektive kirurgkliniken på Västerviks länssjukhus, liksom kvinnokliniken vid Vrinnevisjukhuset rapporterar numera alla sina cancerfall elektroniskt. De ligger i topp av de kliniker i sydöstra sjukvårdsregionen som har övergått till det elektroniska rapporteringssättet.

– Vi har inte upplevt några svårigheter med den nya inrapporteringen. Det har varit lätt och är mycket smidigare än pappersblanketten, säger Margareta Lundquist, medicinsk sekreterare på kirurgiska kliniken i Västervik.

De uppfattningarna delas av andra kliniker, som också framhåller smidigheten och enkelheten som viktiga faktorer.

Finns även miljömässiga fördelar

– Det är en stor fördel att kunna göra allt samtidigt som vi skriver den administrativa anteckningen. Nu behöver vi inte vänta på att läkaren ska fylla i det fysiska pappret för att sedan gå in i journalsystemet och ändra, säger Martina Wallin, vårdadministratör på Kvinnokliniken vid Vrinnevisjukhuset.
– Och så minskar vi ju på pappersanvändningen också, säger hon, så det finns ju en positiv miljöaspekt på det hela också vilket inte är minst viktigt i dessa tider.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>