Regeringen – förbättra livet för personer med intellektuell funktionsnedsättning!
Hem Hälsa Regeringen måste förbättra livet för personer med intellektuell funktionsnedsättning!

Regeringen måste förbättra livet för personer med intellektuell funktionsnedsättning!

Publicerat av: Redaktionen

FUB riktar i en skrivelse till regeringen krav på förbättringar för personer med en intellektuell funktionsnedsättning (IF).

I Tidöavtalet är frågan om statligt ansvar för personlig assistans det enda som nämns kring funktionsnedsättning.

Regeringen – förbättra livet för personer med intellektuell funktionsnedsättning!

Markus Petersson, Anders Lago och Christina Heilborn.

Men de flesta barn och vuxna med IF har inte personlig assistans, utan är beroende av övriga nio LSS-insatser, men de är osynliga i samarbetspartiernas avtal.

– För barn med IF kan det handla om avlastning för familjen och möjligheter för barnet att träffa jämnåriga. Det stödet har minskat de senaste tio åren, trots befolkningsökning, berättar FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.

– Viktiga insatser bland vuxna har också minskat, säger Markus Petersson, ordförande för Inre Ringen Sverige (FUB:s medlemmar med IF). Kontaktperson och ledsagare är LSS-insatser som ger chans att vara en del av samhällslivet och få träffa andra.

– Men kommunerna avslår allt oftare ansökningar om LSS-insatser. De uppmanar personen att överklaga beslutet till domstol, säger Christina Heilborn. I den processen står den sökande ensam. Vi uppmanar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall att införa rättshjälp inom LSS.

FUB vill att regeringen stärker kvaliteten inom LSS med ett kompetenslyft och att en LSS-inspektion inrättas för att upptäcka missförhållanden och hindra övergrepp.

– När det kommer till arbetslivet har den s.k. reformeringen av Arbetsförmedlingen drabbat personer med funktionsnedsättning hårt, säger FUB:s förbundsordförande Anders Lago. Regeringens direktiv till Arbetsförmedlingen måste innehålla riktade insatser för den gruppen och FUB har flera konkreta förslag.

Den årliga rapporten ”Fångad i fattigdom?” ligger till grund för nödvändiga förändringar som FUB uppmanar socialförsäkringsminister Anna Tenje att genomföra.

– FUB har i många år följt den ekonomiska situationen för personer med IF. Aktivitets- och sjukersättningen följer inte kostnadsutvecklingen i samhället och resultatet blir en ofta livslång fattigdom för människor som har ytterst små möjligheter att påverka sin ekonomi, säger Anders Lago.

Till skolminister Lotta Edholm skickar FUB med att inom anpassad grund- och gymnasieskola (särskolan) behövs statistik om måluppfyllelse, för att kunna följa elevernas kunskapsutveckling.

Elever som gått i den anpassade gymnasieskolan (gymnasiesärskolan) är en av de grupper som står längst ifrån möjligheten till vidare utbildning och livslångt lärande. När regeringen nu ska göra en översyn av stödet till folkbildningsväsendet vill FUB understryka att det behövs särskilda satsningar för att unga vuxna med IF ska få likvärdig tillgång till studier som jämnåriga utan funktionsnedsättning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>