Hem NYHETER Region Skåne bäst i Sverige på screening för livmoderhalscancer

Region Skåne bäst i Sverige på screening för livmoderhalscancer

Publicerat av: Redaktionen

Region Skåne utmärker sig i positiv mening när det gäller screening för livmoderhalscancer.

Region Skåne bäst i Sverige på screening för livmoderhalscancer 3Det framkommer när Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention (NKCx) i sin årsrapport delar ut årets guldstjärna till Region Skåne.

Region Skåne var också först i Sverige med att introducera mRNA-baserad HPV-testning.

Region Skåne tilldelas guldstjärnan med motiveringen att de är ”en av de tre regioner som har lägst incidens av cervixcancer. Regionen har – i motsats till en del andra regioner – inte haft någon ökad cervixcancerincidens på̊ senare år.”

”Täckningsgraden har stadigt ökat under en lång följd av år och ligger idag på̊ 83 procent – även i åldersgruppen 50–70 år vilket är högst i hela Sverige. Man var också̊ tidigt ute med att införa både HPV-screening och organiserad självprovtagning för icke-deltagare.”

Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention, NKCx, har hundra procent nationell täckning av data om inbjudningar, cellprover och vävnadsprover från cervixi sin analysdatabas. NKCx har också, enligt egen beskrivning, ett processregister med i realtid åtkomliga data från vårdkedjans alla steg som idag täcker 45 procent av den kvinnliga befolkningen och byggs ut nationellt för kvalitetsutveckling och stöd för vårdprocesserna. Styrgruppsordförande och registerhållare är professor Joakim Dillner, forsknings- och utbildningschef på Karolinska Universitetslaboratoriet, och sedan 1980-talet ledande inom svensk forskning kring humana papillomvirus.

Region Skåne var också först i Sverige med att introducera mRNA-baserad HPV-testning med Aptima HPV Assay, en teknik som har samma förträffliga sensitivitet, men signifikant förbättrad specificitet jämfört med DNA-baserade tester som fortfarande används i flera regioner.

Tack vare den högre specificiteten minskar antalet kliniska falskt positiva tester med 23 procent jämfört med den DNA-baserade analys som idag betraktas som benchmark. Detta i sin tur besparar kvinnor onödig uppföljning i form av undersökningar och överbehandling samt därmed förknippad ångest och osäkerhet samtidigt som belastningen och kostnaderna för vården minskar.

Professor Joakim Dillner var också en av de forskare som under ledning av professor Ola Forslund vid Lunds universitet i en stor, svensk studie år 2018 visade att HPV-mRNA-testning har liknande longitudinell känslighet som HPV-DNA-testning, vilket innebär att det är säkert att använda Aptima HPV för livmoderhalscancerscreening.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>