Hem Nyheter Region Skånes snabba digitalisering under covid-19-pandemin

Region Skånes snabba digitalisering under covid-19-pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Sverige och världen har till följd av Coronapandemin genomgått en snabb digital transformation.

Region Skånes snabba digitalisering under covid-19-pandemin 4Digitala verktyg och lösningar har även anammats inom vården för att minska trycket på en redan hårt ansatt sjukvård. Region Skåne har under våren implementerat ett tiotal digitala lösningar för att erbjuda digitalt stöd för isolerade riskgruppspatienter i regionen, samt effektiviserat fördelning och förbrukning av smittskyddsmaterial.

Coronapandemin har medfört ett behov att inom vården möta både patienter och medarbetare på distans. För Region Skåne har omställningen på kort tid medfört mängder av digitaliseringar och innovation och ett snabbt införande av ett tiotal nya lösningar.

Bland Region Skånes digitala initiativ och erbjudande till patienter och medarbetare finns en brevlåda för att registrera förslag och erbjudanden att hjälpa regionen, videobesök och videomöte för patientbesök, hemmonitorering och vård i hemmet som digitalt stöd för patienter inom riskgrupper, samt patientövervakning med video och röst för att kommunicera med isolerade patienter. Regionens digitala erbjudanden bidrar även till minskad förbrukning av smittskyddsmaterial, digitalt tolkstöd vid akutsituationer och planering av vårdrelaterade kompetenser från andra delar av samhället.

– Digitala arbetssätt och att mötas på distans har snabbt blivit det nya normala. Att få kontakt med vården utan att behöva eller kunna ta sig till en vårdcentral eller sjukhus har snabbt blivit ett krav, säger Thomas Floberg, ansvarig hälso- och sjukvård på Microsoft.

– Mängden digitala kontaktvägar, som rekordsnabbt har implementerats under våren, underlättar inte bara för medarbetare att säkerställa oumbärlig vård och upprätthålla dialogen med patienterna, utan kan även bidra till ökad trygghet för patienter som inte vill eller kan ta sig till sjukhuset.

Digitala hjälpmedel med patienten i fokus

Region Skånes nya tekniska lösningar har skapat nya möjligheter för personal och medarbetare att bibehålla dialogen med patienter inom och utom regionen. Redan tidigt i våras erbjöds patienter med andra typer av sjukdomar möjligheten till videobesök för att inte besöka sjukhuset på grund av smittorisken från covid-19.

– Det är imponerande att se hur långt Region Skåne har kommit i sin digitaliseringsresa och hur snabbt det har gått. Jag tror att vi bara sett början av vad teknik och innovation kan bidra med inom sjukvården, och hur svensk vård snabbt kan lyfta sig till en ny nivå. Digitalisering och tekniska lösningar är inte bara viktiga i kris, utan kan skapa enormt mervärde på sikt för både medarbetare och patienter, säger Thomas Floberg.

Kraftig ökning i av digitala möten under våren

Region Skånes statistik* användandet visar på en kraftig ökning i användandet av digitala möten under våren. Ungefär 14 000 medarbetare i Region Skåne använder dagligen samarbetsverktyget Microsoft Teams för digitala möten, chatt och telefoni. Av Region Skånes 44 000 medarbetare använder närmare 38 000 användare verktyget varje månad.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>