Hem NYHETER Region Västmanland tar nytt steg mot integrerad diagnostik – utökar IT-system från Sectra med digital patologi

Region Västmanland tar nytt steg mot integrerad diagnostik – utökar IT-system från Sectra med digital patologi

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) har fått order på sin lösning för digital patologi av Region Västmanland.

Region Västmanland tar nytt steg mot integrerad diagnostik – utökar IT-system från Sectra med digital patologi 3Regionen hanterar sedan tidigare sina medicinska bilder med Sectras IT-system och väljer nu när de digitaliserar patologiavdelningen att även inkludera det i samma lösning. När bilder och information från de olika diagnostiska specialiteterna lagras och visas i ett och samma system möjliggörs diagnostiskt samarbete mellan radiologerna och patologerna, så kallad integrerad diagnostik, vilket är centralt för en effektiv cancervård.

– Vi är glada över att ta ytterligare steg på vår digitaliseringsresa för en än mer integrerad diagnostik. Det är viktigt för oss att vi har möjlighet att skala upp den digitala lösningen successivt, vilket vi kan med Sectras lösning. Vi ser även fram emot att kunna förse våra patologer med verktyg som stöttar dem i arbetet med att erbjuda bästa möjliga cancervård, säger Jonas Cederberg, områdeschef för medicinsk diagnostik i Region Västmanland.

Genom att skanna de fysiska glasen med vävnadsprover skapas digitala bilder vilket gör att både aktuella och tidigare bilder blir tillgängliga oberoende av tid och plats. Med digital patologi får patologerna tillgång till funktioner som inte finns vid granskning i mikroskop och som gör att variansen mellan patologers granskningar minskar samtidigt som patologens tid istället kan läggas på mer avancerade uppgifter.

Den digitala lösningen hjälper även patologer vid kritiska beslutspunkter såsom gradering och mer precis mätning. Den möjliggör också bildanalys som förbättrar precisionen av uppgifter såsom att räkna celler samt underlättar second opinions, arbetsfördelning och specialistkonsultationer.

Sectras lösning för digital patologi kommer att integreras med Region Västmanlands laboratorieinformationssystem (LIS). Det ger patologerna en heltäckande bild av patientens historik i en och samma applikation och gör det möjligt att styra arbetsflöden utifrån specialiteter, regler och prioriteringar. I och med Sectras leverantörsneutrala förhållningssätt kan regionen fritt välja skannerleverantör.

Region Västmanland hanterar sedan tidigare sina medicinska bilder inom röntgen, mammografi och klinisk fysiologi med hjälp av Sectras lösning. Den kommer nu även hantera ca 10 000 patologiundersökningar per år med möjligheten att successivt utöka användningen. Avtalet om att utöka det befintliga kontraktet ingicks under maj 2020.

Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering ger vårdgivare en samlad strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och bygger på ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering. Det gör att vårdgivare kan expandera lösningen, specialitet för specialitet och sjukhus för sjukhus. Läs mer och om Sectras lösningar och om varför Sectra PACS har tilldelats priset för högst kundnöjdhet ”Best in KLAS” sju år i rad på https://medical.sectra.com/.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>