Hem NYHETER Roger Klinth utsedd av regeringen som ledamot i nationellt vårdkompetensråd

Roger Klinth utsedd av regeringen som ledamot i nationellt vårdkompetensråd

Publicerat av: Redaktionen

Ersta Sköndal Bräcke högskolas Rektor Roger Klinth har av regeringen utsetts som en av ledamöterna i ett nyinrättat nationellt vårdkompetensråd.

Roger Klinth utsedd av regeringen som ledamot i nationellt vårdkompetensråd 2

Roger Klinth

Rådets uppgift är att långsiktigt samordna, kartlägga och verka för att effektivisera kompetensförsörjning av personal inom hälso-och sjukvården.

I Sverige har alla invånare rätt till samma vård oavsett var i landet man bor eller vem man är. Om det ska fungera även i praktiken behövs utveckling av och rätt kompetens inom vården på både kort och lång sikt. Det samhälle vi lever i förändras ständigt, vi är generellt sätt friskare och lever längre, men gruppen äldre i behov av vård blir samtidigt större. Även den psykiska ohälsan har successivt ökat. Därför behövs ett samarbete mellan olika aktörer i Sverige gällande frågor som bemanning och kompetensförsörjningen av personal i hälso- och sjukvården. Regeringen har därför inrättat ett nationellt kompetensråd som ska stärka detta samarbete för att ta fram idéer för att kunna möta framtida utmaningar.

– Det känns väldigt stort och viktigt att få medverka i detta råd. De frågor som står i fokus är rykande aktuella för de flesta verksamheter inom högskolan och vi har också utvecklat ett stort kunnade inom området som jag hoppas kunna vidareförmedla till det nyinrättade rådet, säger Roger Klinth, rektor på Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Rådet inrättades den 1 januari 2020 som ett gemensamt uppdrag till Socialstyrelsen och UKÄ. Rådet består av 14 ledamöter och i rådet ingår representanter från fem lärosäten, tre från regioner, två från kommuner och en från respektive Socialstyrelsen och UKÄ. Uppdraget innebär bland annat att analysera och föreslå samverkansarenor mellan aktörer som har ansvar för kompetensförsörjning inom den svenska hälso- och sjukvården och lämna bedömningar till aktörer och beslutsfattare i frågor som har betydelse för kompetensförsörjningen på lokal, regional och nationell nivå.

– Vårdkompetensrådet kommer utgöra en viktig aktör när det gäller att bedöma framtidens behov av vårdkompetens inom hälso- och sjukvården. Det kan handla om frågor som rör kompetensväxling och nya kompetenser, liksom frågor om fort- och vidareutbildning samt det livslånga lärandet, säger Matilda Ernkrans i ett pressmeddelande från regeringen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>