Rusning efter PCR-tester i december
Hem COVID-19 Rusning efter PCR-tester i december

Rusning efter PCR-tester i december

Publicerat av: Redaktionen

Det ökade smittläget, den generella influensasäsongen och längre ledtider hos vården för Covid-tester har lett till en rusning av PCR-tester från healtechbolaget Dynamic Code.

Till exempel har apoteken, som är en av de största försäljningskanalerna, mer än tiodubblat sina inköp av tester från november till december.

Dynamic Code har tagit fram ett eget PCR-test för covid-19 med helt egenutvecklad analysmetod och validerat självprovtagningskit. Dynamic Codes tester och analyskapacitet används av Folkhälsomyndigheten och säljs via egen webbshop och via partners såsom apotek och livsmedelskedjor.

Tiodubbel beställning från apotek

Under december månad har försäljningen av PCR-tester till apotek mer än tiodubblats jämfört försäljningen under november månad. Den bakomliggande faktorn är det ökade smittläget i kombination med den generella influensasäsongen. Det har lett till långa ledtider i vården för de som vill ta ett covid-test. Som ett alternativ ser många att köpa ett PCR-test på apoteket, ta testet hemma och skicka till Dynamic Codes laboratorium för svar ett dygn senare.

Rusning efter PCR-tester i december

Louise Nylén, vd för Dynamic Code

– I takt med att självprovtagning blir en naturlig del av vården är det viktigt att öka tillgängligheten för konsumenten. Vi vill bidra till att individer snabbt kan få ett säkert testsvar vid symptom och därigenom en diagnos och eventuell behandling. Det här sparar tid och resurser både för individen och vården och kan i en situation som nu i pandemin även vara en bidragande faktor till att minska smittspridningen, säger Louise Nylén, vd för Dynamic Code.

Hamstring inför julresan

Dynamic Code har fått flera indikationer på att konsumenter nu köper hem tester för att ha redo under julhelgen för att ta ett test vid symptom.

– Våra tester lämpar sig väldigt väl att ha hemma i badrumsskåpet eller att ta med sig på resan i jul för att snabbt kunna ta ett test vid symptom och sedan skicka till vårt labb och få svar inom 24 timmar. Vi har under hösten knutit flera samarbeten för att öka tillgängligheten av våra tester och våra tester finns på de flesta apotekskedjorna. Genom att ha med sig ett test på julresan behöver man inte heller belasta vården i den region man besöker, säger Louise Nylén.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>