Så ska den nya tekniken möta samhällsutmaningarna genom att lösa det ”olösliga” och överbrygga barriärer
Hem TEKNIK Så ska den nya tekniken möta samhällsutmaningarna genom att lösa det ”olösliga” och överbrygga barriärer

Så ska den nya tekniken möta samhällsutmaningarna genom att lösa det ”olösliga” och överbrygga barriärer

Publicerat av: Redaktionen

Fujitsu ska möta samhällsutmaningarna genom teknik som kan lösa problem som i dag är olösliga samt artificiell intelligens som läser av och förstår känslor.

Så ska den nya tekniken möta samhällsutmaningarna genom att lösa det ”olösliga” och överbrygga barriärer 2Det var budskapet från Shigeru Sasaki, högste chef för Fujitsu Labs under dennes presentation på Fujitsu World Tour på Kistamässan i Stockholm.

Fujitsus årliga utställningsdag World Tour gästades denna gång av Fujitsu Labs. Detta är den japanska IT-jättens forsknings- och utvecklingsavdelning som visade upp sina mest uppseendeväckande innovationer, flera av dem för första gången på europeisk mark. Shigeru Sasaki, CTO på Fujitsu och chef över Fujitsu Labs inledde dagen med en presentation om företagets strategi i utvecklingen av artificiell intelligens.

Utgångspunkten i presentationen handlade om hur ny teknik ska bidra till att lösa globala samhällsproblem inom områden som miljö, mat, hälsovård, transport, ekonomi och naturkatastrofer.
”I denna stund finns det samhällsproblem som inte går att lösa med existerande teknologier, så som komplicerat beslutsfattande, där det handlar om att välja det bästa alternativet ur en stor uppsättning data”, sade Shigeru Sasaki under presentationen.

Hur ska de olösliga problemen då lösas? Genom framtidens datorer – baserade på kvantteknologi.

Digital Annealer är Fujitsus senaste stora innovation och ett steg på väg mot kvantdatorer, då den är inspirerad av kvantteknologi. I tekniska termer bygger Digital Annealer på att blixtsnabbt lösa kombinatoriska optimeringsproblem utifrån en matematisk modell. Ett exempel på användningsområde i Shigeru Sasakis presentation var inom läkemedelsforskning, där en metod för att ta fram ny medicin är att söka efter likheter mellan olika molekyler. I sökandet efter likheter mellan molekyler som består av 50 atomer finns en närmast oändlig mängd kombinationer, och det skulle ta en vanlig dator en kvadriljon år (24 nollor!) att jämföra samtliga. För Digital Annealer? En sekund.

Presentationen behandlade även nästa generations artificiella intelligens, så kallad explainable AI, som har förmåga att förklara logiken bakom sina insikter på ett begripligt sätt. Shigeru Sasaki betonade ett människocentrerat perspektiv – där människa, AI och kommunikationsteknik ska samspela för att lösa samhällsutmaningar. Exempelvis genom 1) en ny AI-sensor som identifierar våra känslor och vad vi vill uttrycka utifrån hur vi fäster blicken och 2) en röstigenkänningsenhet som översätter språk i realtid och som kan användas inom sjukvården för bättre kommunikation mellan patient och läkare – trots språkbarriärer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>