Så väljer du vinterns solglasögon
Hem Nyheter Så väljer du vinterns solglasögon

Så väljer du vinterns solglasögon

Publicerat av: Redaktionen

Solglasögon hör inte bara sommaren till.

Så väljer du vinterns solglasögon 2Förutom att vara en snygg accessoar är de också ett viktigt skydd för dina ögon. På vintern är UV-strålningen som farligast då solen står lägre och träffar ögonen mer direkt. Awet Tesfamariam, chef för kliniska frågor på Synoptik, tipsar om vad du ska tänka på när du väljer vinterns solglasögon.

Även om vintern bjuder på mindre soltimmar så är solens strålar extra skadliga för ögonen. Vid snö reflekteras dessutom 90 procent av UV-strålningen.

– Många förknippar solglasögon med sommaren, men våra ögon utsätts för solens bländande och skadliga strålar året om. Oavsett om det är lek i pulkabacken, en promenad på stan eller en tur med bilen så är solglasögon både en snygg accessoar och framför allt ett bra skydd för dina ögon, säger Awet Tesfamariam.

Se till att solglasögonen är CE-märkta, då har de ett fullgott skydd mot UV-strålning. UV-strålning kan ge långsiktiga skador på ögat vilket kan ge problem med gula fläcken och grå starr. Kortsiktigt kan man råka ut för ”snöblindhet”. Det är små sår på hornhinnan som gör att man ser suddigt, det svider och känns som grus i ögonen. Det går över efter något dygn men är obehagligt. På hög höjd, som vid utförsåkning, är det bra att tänka på att UV-strålningen är ännu starkare, vilket gör det än viktigare att skydda sina ögon.

Polariserande glas passar perfekt när det är mycket snö, is eller vatten. Glasen släpper in vertikalt ljus men stoppar horisontella strålar vilket gör att man slipper irriterande reflektioner och bländningar. Dessutom gör det polariserande glaset att du får ett bra djupseende och uppfattar omgivningen bättre.

Välj rätt färg på glasen då olika färger passar till olika miljöer och aktiviteter:

  • Bruna glas ger en varm ton och passar bra till aktiviteter i naturen.
  • Gråa glas passar bra vid havet eller när man cyklar eller springer.
  • Gula och orange glas fungerar bra när det är mörkare eller i miljöer med mycket skuggväxlingar.
  • Gröna glas passar som allroundglas och har bra färgåtergivning.

God passform är viktigt för att skydda ögonen från solens strålar. Vid snö är det extra viktigt, då snöns reflektioner kommer från flera olika vinklar. Se till att solglasögonen inte släpper in ljus underifrån, ovanifrån eller från sidorna och sluter tätt kring näsan. Breda solglasögon täcker ofta bättre.

Till aktiviteter som skidåkning är det praktiskt med välvda solglasögon som finns hos bland annat Oakley och Carrera. Oakleys kollektion Prizm har filterglas som gör det lättare att se konturer och kontraster i snön. Är det soligt i backen är spegelglas bra då de ytterligare hindrar ljus från att komma igenom glasen genom att reflektera solstrålarna, och man störs då mindre av reflexer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>