Sämre hälsa efter ett år av hemarbete
Hem UNDERSÖKNING Sämre hälsa efter ett år av hemarbete

Sämre hälsa efter ett år av hemarbete

Publicerat av: Redaktionen

Sämre hälsa, ökad vikt, mindre motion, mer stillasittande och en i allmänhet mindre hälsosam livsstil: det är resultatet av ett år av hemarbete.

Sämre hälsa efter ett år av hemarbete

Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

Ett år har gått sedan pandemin slog till och en stor del av den svenska arbetskraften började arbeta hemifrån. Nu kan vi se effekterna, inte minst på medarbetarnas hälsa. För vissa har den ökade friheten och minskade pendlingstiden gjort det möjligt att öka sin motion. Men ännu fler upplever att de rör sig mindre i vardagen än tidigare, och att det har fått konsekvenser.

13 procent säger sig vara i bättre fysisk form i dag än innan pandemin, medan 31 procent säger sig vara i sämre form. 46 procent tillbringar mer tid stillasittande. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If låtit Syno International genomföra.

Några nyckelresultat ur undersökningen:

  • 36 procent säger att deras hälsa påverkats negativt.
  • 46 procent rör sig mindre i vardagen än tidigare.
  • 33 procent har gått upp i vikt under pandemin.
  • 38 procent tycker att det är svårare att upprätthålla en hälsosam livsstil.

– Undersökningen blottlägger en mycket allvarlig trend. Det här är något som arbetsgivare måste ta på stort allvar. Även om pandemin förhoppningsvis snart är över, så vet vi att många arbetsplatser kommer att fortsätta med distansarbete, åtminstone på deltid, även i framtiden, säger Sofi Alverstrand, expert på personförsäkringar på If.

Utöver ökat stillasittande påverkas många anställda också av en sämre ergonomisk arbetsmiljö hemma än på arbetsplatsen.

– Vi ser att kvinnor är särskilt utsatta för dåliga ergonomiska arbetsförhållanden hemma. Betydligt fler kvinnor (42 procent) än män (31 procent) har upplevt negativa hälsoeffekter som smärta i rygg eller axlar, säger Sofi Alverstrand.

Hälsoeffekterna av hemarbete är allra tydligast hos de yngsta i undersökningen, personer i åldern 18-22 år. I den gruppen säger 57 procent att deras hälsa påverkats negativt av hemarbetet (hela befolkningen: 36 procent), 58 procent (46) att de tillbringar mer tid stillasittande och 58 procent (38) att det är svårare att upprätthålla en hälsosam livsstil vid hemarbete.

32 procent av de som arbetat hemma under pandemin säger sig vilja arbeta hemma mer när pandemin är över, än vad de gjorde innan. 43 procent (50 procent av alla män) säger att de inte vill arbeta mer hemifrån.

– Arbetsgivare planerar nu hur de ska behålla fördelarna av hemarbete även efter pandemin. Många talar om en mix av hem- och kontorsarbete. Då är det viktigt att vara medveten om hälsoriskerna, både i själva arbetsmiljön och i en mer stillasittande arbetssituation, säger Sofi Alverstrand.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>