Hem NYHETER Samverkan kring en hållbar sjukvård

Samverkan kring en hållbar sjukvård

Publicerat av: Redaktionen

Efter förra årets uppskattade seminarium ”Framtidens vårdbehov – tillsammans mot smarta digitala arbetssätt” på Skaraborgs Sjukhus Skövde (SkaS) så är det nu dags för Högskolan i Skövde att bjuda in till en inspirerande dag med föreläsningar under temat hållbar sjukvård.

Samverkan kring en hållbar sjukvård 2

Skärmdump från forskningsprojektet Förlossningsresan

Den 23 oktober samlas forskare från Högskolan i Skövde och Skaraborgs Sjukhus på Science Park Skövde för att tillsammans presentera sina forskningsprojekt. Under dagen får vi bland annat träffa Ninitha Maivorsdotter från forskningsmiljön DHEAR (Digital HEAlth Research) på Högskolan i Skövde som kommer berätta mer om hur forskning kan bidra till hälsa och hållbar utveckling i det digitala samhället. Dagens Key Note Speaker är Daniel Eriksson från Nordic Center for Sustainable Healthcare med föredraget ”Hållbar sjukvård – en ny bransch, ett nytt innovationsområde, ett nytt forskningsfält”.

Vi får höra forskare från Högskolan berätta om bland annat möjligheter och hinder för innovation i sjukvård, kvalitetssäkring av biobankprover, samt virtuell ergonomi inom hälso- och sjukvård.

Johan Svensson, överläkare från SkaS finns på plats för att berätta mer om EU-projektet DECI ”Digital vårdmodell vid kognitiv nedsättning” – en forskningsstudie om personer som upplever problem i vardagen kopplat till ett försämrat minne.

Etiska problem vid genetisk screening

Varje år drabbas många barn av diverse olika sällsynta ärftliga sjukdomar, vilket bland annat kan leda till tidig spädbarnsdöd. Ett sätt att hantera och försöka minska detta utfall är genom genetisk screening av bebisar, foster, embryon, eller till och med tilltänkta blivande föräldrar. Men sådan screening kan föra med sig diverse etiska problem – i relation till privatliv, autonoma hälsoval, informerat samtycke, och så vidare. I presentationen ”Änglamakare: Autosomala recessiva sjukdomar, genetiska tester och etik” diskuterar forskarna Homa Tajsharghi, professor i biomedicin, och Oskar MacGregor, lektor i kognitiv neurovetenskap, dessa ämnen och hur man kan förhålla sig till dem på ett konstruktivt sätt.

Digitalt föräldrastöd

Caroline Bäckström, lektor i omvårdnad och projektledare för ”Digitalt Föräldrastöd’, kommer att prata om forskningsprojektet ”Förlossningsresan’ på fredagens seminarium. Projektet ”Digitalt föräldrastöd” påbörjades år 2019 och bedrivs som ett pilotprojekt i samverkan mellan forskare inom den tvärvetenskapliga forskningsgruppen ”Kvinna, barn, ungdom och familj”, vid Högskolan i Skövde, samt BB-Skövde Skaraborgs sjukhus och Barnmorskemottagningar Skövde. Det digitala föräldrastödet – Förlossningsresan, som presenteras på seminariet utvecklas som ett så kallat interaktivt story-spel där föräldrar själva kan styra olika scenarier och därmed kontrollera vilken information de ska ta del av.

Seminariet ”En hållbar sjukvård” kommer ha ett begränsat antal platser vid deltagande på plats vid Science Park, Högskolan i Skövde och det finns självklart möjlighet att delta via länk. Anmälan sker via Högskolans hemsida.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>