Satsning på framtidens informationssystem i vården
Hem NYHETERIT-LÖSNING Satsning på framtidens informationssystem i vården

Satsning på framtidens informationssystem i vården

Publicerat av: Redaktionen

Nu satsar Vinnova på två nya projekt som ska lägga grund för framtidens vårdinformationssystem, för att främja effektivitet och innovation i vården med patienten i centrum. Satsningen är en del av regeringsuppdraget digitalisering för bättre hälsa, vård och omsorg.

imagesSverige har hamnat på efterkälken inom digitalisering av vård och omsorg. Vårdens och omsorgens system är byggda för enskilda landsting, regioner och kommuner och systemen kan inte kommunicera med varandra. Det gör informationshanteringen ineffektiv och försvårar för vårdpersonalen. Det blir svårt att i framtiden möta medborgarnas förväntningar på en säker, tillgänglig och högkvalitativ vård om det inte sker förändringar.

Inom ramen för regeringens satsning på digitalisering för bättre hälsa, vård och omsorg finansierar Vinnova nu två projekt med totalt 17 miljoner kronor, som ska påskynda digitaliseringen i vården genom att arbeta med standardisering, så att systemen kan kommunicera med varandra, och med att tillgängliggöra data.

– Det är viktigt för att förbättra effektiviteten i informationshanteringen. Men det handlar också om att öppna upp systemen för att främja innovation och göra det möjligt för till exempel företag att med hjälp av informationen ta fram nya lösningar som utvecklar vården och som kan leda till nya exportmöjligheter för svenska företag, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

I det ena projektet, som ska genomföras inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health, samverkar representanter för vård och omsorg, företag, myndigheter och universitet och högskolor för att ta fram ett gemensamt ramverk av standarder som gör olika IT-system i vården kompatibla med varandra. Syftet är att skapa förutsättningar för effektivare arbetsprocesser för personalen, säkrare patientflöden och ökad delaktighet för patienterna.

Det andra projektet drivs inom det strategiska innovationsprogrammet SWElife och ska bistå den planerade upphandlingen av ett nytt vårddokumentationssystem i Skåneregionen, Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting med underlag för att säkra att upphandlingen tar tillvara intressen som finns inom bland annat akademisk forskning och den svenska industrin, till exempel av öppna standarder. Resultatet ska formuleras som en vitbok som kan kunna ligga till grund för andra digitaliseringsprojekt inom hälso- och sjukvården.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>