Hem TEKNIK Satsning på små och medelstora företag –Professor Anna Nordström ska driva öppen innovation för framtidens connected health

Satsning på små och medelstora företag –Professor Anna Nordström ska driva öppen innovation för framtidens connected health

Publicerat av: Redaktionen

Region Västerbotten och Umeå Universitet har beviljats bidrag inom utlysningen ”Testbäddar för samhällets utmaningar genomförandeprojekt 2019.

Satsning på små och medelstora företag –Professor Anna Nordström ska driva öppen innovation för framtidens connected health 3Projektet omsluter 5 217 528 MSEK med syfte att minska gapet mellan vård, omsorg, akademi och näringsliv samt koppla samman vårdverksamhet, forskning och företag för att korta vägen från idé till innovation och implementering. Syftet är också att utveckla tjänster och produkter inom prevention ( förebyggande) och ”connected health” (digitala verktyg för att följa individers hälsa som kan användas för vård eller prevention i nära samverkan med forskning).

– Det här är en stor utmaning och projektet specialiserar sig mot små och medelstora företag. Testbädd Livsmedicin öppnar upp en fysisk testmiljö inom Region Västerbotten i samverkan med Umeå Universitet. En etablering av testbädden ger en möjlighet att, i nära samarbete med Innovation och forskningsanslag, en enhet under FOU staben i Region Västerbotten, serva näringsliv, offentliga behovsägare och forskare och bidra till att skapa tillväxt med patienten i centrum och fokus på egenvård/prevention säger avdelningschef och projektledare professor Anna Nordström.

Den nya satsningen innebär förutom att öppna upp en fysisk testmiljö att ingå i en innovationskedja där Livsmedicin även avser att utveckla digitala verktyg som kan användas i hälso- och sjukvården, och tillsammans med beslutsfattare inom vård och omsorg medverka till att implementera dessa digitala lösningar som stöd.

– Det finns även specifikt en efterfrågan från företag i och utanför regionen att i samverkan med hälso- och sjukvården utveckla nya innovativa tjänster och produkter inom preventiv/förebyggande hälsa, hälso- och sjukvård samt egenvård. Projektet specialiserar sig därför mot små och medelstora företag genom att öppna upp en fysisk testmiljö inom Västerbotten i samverkan med Umeå Universitet och det finns en god grund till att testbädd Livsmedicin kan och ska vara en del i att bidra till bättre vård och omsorg säger projektkoordinator GunMarie Persson.

– Sammanfattningsvis känns det jätteroligt att kunna dra igång denna satsning. Att vi fick möjligheten här i Västerbotten kan bero på att Västerbotten är en innovationsledande region i Europa, med stödjande regionala utvecklingsstrategier, väl utbyggd infrastruktur som kombinerat med världsledande forskning från Umeå Universitet. Detta är bra regionala ingredienser och kan bli en bra satsning säger Anna Nordström.

Den 20 februari 2020 kl. 13-15 bjuder Livsmedicin in företag som är intresserade av att få mer information om hur dessa kan nyttja testbädden för ökad konkurrenskraft. För mer information och anmälan kontakta projektkoordinator Gunmarie Persson, gunmarie.persson@regionvasterbotten.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>