Scouterna gör upp med kroppsideal i ny utbildning– Bygger barns kroppsliga självförtroende i Free Being Me
Hem Livsstil Scouterna gör upp med kroppsideal i ny utbildning– Bygger barns kroppsliga självförtroende i Free Being Me

Scouterna gör upp med kroppsideal i ny utbildning– Bygger barns kroppsliga självförtroende i Free Being Me

Publicerat av: Redaktionen

Med hjälp av programmaterialet Free Being Me börjar Scouterna i höst att arbeta med att stärka barn och ungas självkänsla och kroppsliga självförtroende.

free-being-meI programmet lär sig scouterna motverka kroppsprat samt utvecklar mod och kunskap för att kunna stå upp mot samhällets utseendefixering. Målet är att 15 000 barn och ungdomar får förståelse för att de duger precis som de är.

Allt för många barn och unga oroar sig över hur de ser ut. De känner sig pressade att ändra sitt utseende för att passa in i samhällets snäva bild av vad skönhet är. Det hindrar dem från att vara aktiva och testa nya saker. Free Being Me ska hjälpa till att förändra den bilden. Bland annat får man lära sig att motverka kroppsprat.

– Kroppsligt självförtroende handlar om hur man känner för sitt utseende. När självförtroendet finns gillar man hur kroppen ser ut och vad den klarar av. Vi vet att många unga i samhället oroar sig för hur de ser ut och vi tar denna oro på allvar. Vi vill göra allt vi kan för att hjälpa scouter att må bra. Hos oss ska man kunna vara sig själv och vi jobbar hela tiden med att barn ska bli trygga och starka individer, säger Ulrika Askengren, bitr. generalsekreterare på Scouterna.

Den 31 oktober arrangeras en scoutledarutbildning i Vellinge. Under utbildningen kommer 20 ledare från olika delar av Skåne att få ta del av materialet, testa övningar och förbereda sig själva på frågor som barnen kan ställa.

– I höst drar programmet i gång på allvar. Intresset för utbildningen är stort och engagemanget för frågan hög. Programmet avslutas med ett projekt där barnen har som uppgift att samla ett par kompisar och berätta om vad de själva lärt sig för att lära ännu fler om hur man står upp mot kroppsideal och utseendefixering, det ser jag fram mot, säger Anton Nilsson, ledare och utbildare på Scouterna.

Om Free Being MeFree Being Me är ett workshopsbaserat material som den internationella Scoutorganisationen WAGGGS har tagit fram. Det finns två deltagarmaterial för åldersgrupperna 7-10 och 10-14 samt ledarmaterial. 2,5 miljoner barn och unga har redan involverats världen över med ett gott resultat.Aktiviteterna syftar till att bygga barn och ungdomars kroppsliga självförtroende och ifrågasätta kroppsideal.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>