EU-kommissionen föreslår införande av screening av prostatacancer – dags för beslut i Sverige!
Hem NYHETERCANCERVÅRD EU-kommissionen föreslår nu införande av screening av prostatacancer – dags för beslut i Sverige!

EU-kommissionen föreslår nu införande av screening av prostatacancer – dags för beslut i Sverige!

Publicerat av: Redaktionen

Att 2 200 män dör varje år i prostatacancer är helt oacceptabelt.

Prostatacancer är den cancersjukdom som flest män dör av.

Det är tolv gånger fler män som dör i prostatacancer än både män och kvinnor som dör i trafiken.

Men dödligheten i prostatacancer går att minska. Prostatacancerförbundet bedömer att det går att halvera dödligheten och rädda 1 000 liv varje år om det sker ett antal viktiga förändringar i prostatacancervården och den viktigaste åtgärden är införande av screening av prostatacancer.

– Att det går att minska dödligheten om det införs prostatascreening redovisas av vetenskapliga studier, bland annat den stora Göteborgsstudien, men det måste till en total översyn av prostatacancervården, säger Kent Lewén, ordförande Prostatacancerförbundet.

En naturlig fråga är hur det kan komma sig att prostatacancervården släpar efter så allvarligt att det behövs en nationell översyn och det finns flera anledningar till detta. För 25 år sedan var det 30 000 som levde med prostatacancer. Sjukdomen har växt snabbt och på 25 år har antalet som lever med prostatacancer fyrdubblats och patienternas behov av vård och uppföljning är av helt annan karaktär än tidigare. Det är nu över 125 000 män som har eller har haft sjukdomen. Medelåldern har sjunkit kontinuerligt. Förr upptäcktes patienterna sent, ofta med spridd cancer. Nu upptäcks sjukdomen tidigare och de har kanske 20–40 år av livet framför sig. Trots de stora förändringarna i vårdbehov har prostatacancervården kvar sin gamla organisation och har inte anpassat resurserna.

Dags att besluta om att införa prostatacancerscreening i Sverige

EU-kommission rekommenderar nu sina medlemsländer att implementera organiserad screening av prostatacancer. Sverige är det land där det talats längst om behovet av att införa screening. Nu när EU förslår införande av prostatascreening är risken stor att flera andra länder hinner före då Sverige har en krånglig beslutsmodell med starka regioner och mindre statlig styrning. Den senaste bedömningen (2018) fastställde att PSA-testet inte är tillräckligt precist för att fördelarna med allmän screening väsentligt skulle överstiga nackdelarna och att risken för att många män behandlas i onödan var för stor. Nya svenska studier vid Karolinska Institutet visar att överdiagnostiken kan minskas väsentligt om patienter med förhöjt PSA-värde undersöks med magnetkamera och tilläggstest. Detta plus försöksprojekten med organiserad prostatacancertestning (OPT) bör ha skapat den evidens som behövs för att Socialstyrelsen ska ta beslut om införande av nationell allmän prostatascreening.

Antalet män med spridd prostatacancer kan minskas!

Män med spridd prostatacancer har en mycket svår sista fas i livet. Varje år får mer än 1 800 män beskedet att de har en redan spridd prostatacancer och att sjukdomen utvecklats för långt för att botande behandling kan vara möjlig. Det beskedet vill ingen få och ingen vill heller lämna budskapet vidare till sina barn, sin partner eller sina nära vänner.

EU-kommissionen föreslår införande av screening av prostatacancer – dags för beslut i Sverige!

Prostatacancerförbundets ordförande Kent Lewén anser att det behövs en total översyn av prostatacancervården

Vad som återstår är bromsande behandling och för många en för tidig död. Prostatacancer har en mycket plågsam sista obotlig fas, när den vanliga hormonbehandlingen inte längre hämmar sjukdomen. Majoriteten av dessa män utvecklar metastaser i skelettet vilket kan resultera i frakturer, svåra smärtor och kraftigt försämrad livskvalitet. Prostatacancerförbundet uppskattar att det är cirka 8 000–10 000 män som lever med spridd prostatacancer. Om screening införs så kommer antalet minska kraftigt, eftersom fler kommer upptäckas och behandlas innan spridningen skett.

Prostatacancerförbundet och dess föreningar har under tjugo år drivit kravet om allmän screening av prostatacancer och under tiden har cirka 50 000 svenska män avlidit i sjukdomen. Nu är det dags att Socialstyrelsen att skyndsamt besluta om införande av prostatacancerscreening.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>