Sex svenska start-ups utvalda för att accelerera på den franska marknaden inom ai och digital hälsa
Hem NYHETERE-HÄLSA Sex svenska start-ups utvalda för att accelerera på den franska marknaden inom ai och digital hälsa

Sex svenska start-ups utvalda för att accelerera på den franska marknaden inom ai och digital hälsa

Publicerat av: Redaktionen

1 juli lanserade EIT Health ett nytt acceleratorprogram för svenska start-ups inom digital hälsa och artificiell intelligens inom ramen för det strategiska innovationspartnerskapet mellan Sverige och Frankrike.

Programmet har stöd från Vinnova

Under 12 månader kommer sex utvalda svenska start-ups inom digital hälsa och artificiell intelligens att delta i ett skräddarsytt program med stöd från EIT Healths partnernätverk och experter. De får tillgång till det franska hälso- och sjukvårdsekosystemet, möjlighet att utveckla nya forsknings- och tekniksamarbeten och accelerera sina produkter och tjänster på den franska marknaden. Företagen börjar med en 360° behovsbedömning för att skapa en tydlig och individuell sk roadmap.

-Vi vill övervinna hinder för innovation så att vi kan förbättra sjukvården i Europa och öppna upp för nya livsavgörande lösningar. Genom att arbeta tillsammans kan vi ta bort hinder över gränserna och skapa ett mer dynamiskt europeiskt sjukvårdssystem. Den svensk-franska acceleratorn är ett bra exempel på hur vårt nätverk kan tillhandahålla de rätta ingredienserna för att coacha entreprenörer, främja nytt företagande och stimulera tillväxt, säger Jean-Marc Bourez, VD, EIT Health Frankrike.

Företagen spänner över olika områden, så som övervakningsapparater för att hjälpa till att minska hjärtsvikt, en app för biomarkörer för att övervaka fetma och hjärtsvikt, en app för test- och diagnosresultat samt utbildning för vårdgivare, avancerad gånganalys och en e-hälsolösning för vårdgivare och patienter.

– Sverige och Frankrike är globala pionjärer när det gäller att utveckla och ta till sig spjutspetsteknologi för att underlätta för vårdgivare och förbättra livskvaliteten för patienter. Med stöd från EIT Health strävar vi efter att etablera samarbeten med sjukhus och FoU-kliniker inom områden som rehabilitering efter stroke och rörlighetsstörningar, så att de kan dra nytta av fördelarna med Walkbeat, säger Siddhartha Khandelwal, VD och grundare av Walkbeat, ett av de deltagande företagen inom acceleratorn.

Sex svenska start-ups utvalda för att accelerera på den franska marknaden inom ai och digital hälsa

Market Analyze with Digital Moniter focus on tip of finger.

Invigningen sker på världens största startupcampus i Paris, Station F, i samband med den franska AI for Healthsummiten den 17 november. Företagen kommer att pitcha sin lösning till över 25 representanter inom det franska ekosystement, såsom PariSanté Campus, Alcen, Digital Pharma Lab, Fondation de l’Avenir, Medicen och Medtronic.

Acceleratorprogrammet genomförs inom ramen för det strategiska innovationspartnerskapet mellan Sverige och Frankrike, där både hälsa, AI och digitalisering samt innovativa små och medelstora företag är bland de prioriterade områdena för ett fördjupat samarbete mellan länderna.

– Vi är mycket glada att acceleratorprogrammet nu invigs, vilket skapar en unik möjlighet för de sex företagen att engagera sig i det franska sjukvårds- och innovationsekosystemet. Satsning ligger i linje med flera av målen i den svenska life science-strategin och är också ett bra exempel på vad vi kan åstadkomma inom det fransk-svenska partnerskapet för innovation, säger Jenni Nordborg, regeringens samordnare för den nationella life science-strategin.

Sverige spenderar tre procent av BNP på forskning och innovation och har ett växande ekosystem av start-ups inom AI och digital hälsa. Vård och medicinsk teknik är en av de främsta branscherna som implementerar användningen av AI. Sveriges teknikvänliga befolkning, kvalificerade forskare, kultur av innovation och forskning samt starka närvaro av tekniska unicorns och multinationella företag öppnar möjligheter att välkomna AI och ny teknik.

Med 82 laboratorier, 268 forskarlag och 5 300 forskare är Frankrike ett av de mest dynamiska europeiska länderna inom AI forskning och utveckling. Många möjligheter öppnar sig för samarbete med den franska regeringen för att skapa ett mer effektivt sjukvårdssystem med hjälp av AI-baserade lösningar. Fram till slutet av 2022 kommer den franska regeringen att avsätta 1,5 miljarder Euro för att utveckla AI, inklusive 700 miljoner Euro till forskning.

-Det bilaterala samarbetet mellan Frankrike och Sverige är en fantastisk möjlighet för de svenska företagen. Det franska hälsoministeriet har i samarbete med den franska e-hälsomyndigheten (Agence du Numérique en Santé – ANS) implementerat G_NIUSs, som är ett nav av tjänster utformade för att stödja och uppmuntra innovation inom eHälsa, även gränsöverskridande. Att G_NIUS nu även är live på engelska; kommer att underlätta för de svenska acceleratorföretagen, säger David Sainati, chef för nationella e-hälsoinnovationsprojekt på franska hälsoministeriet.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>