Skånes universitetssjukhus först i världen med att operera in egna 3D-utskrivna skallimplantat
Hem TEKNIK Skånes universitetssjukhus är först i världen med att operera in egna 3D-utskrivna skallimplantat

Skånes universitetssjukhus är först i världen med att operera in egna 3D-utskrivna skallimplantat

Publicerat av: Redaktionen

Tack vare framstående 3D-teknik är Skånes universitetssjukhus första sjukhus i världen att skriva ut egna skallimplantat som sedan sätts in vid operation.

En första lyckad operation där metoden används har nyligen genomförts. Fördelarna för patienterna är många. 

– Vi utvärderar just nu en metod för att skriva ut skallimplantat som sedan opereras in på patienten. Med det kommer vi att ha hela kedjan inom sjukhuset, från design av implantat till utskrift och operation, säger Einar Heiberg Brandt, medicinteknisk ingenjör inom Klinisk fysiologi och nuklearmedicin på Skånes universitetssjukhus och biträdande universitetslektor på Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Lunds universitet.

Med hjälp av CT-bilder designas ett implantat som sedan skrivs ut på en 3D-skrivare med ett särskilt anpassat biokompatibelt plastmaterial, väl beprövat sedan tidigare. Implantatet behandlas därefter på sjukhusets sterilcentral innan det är färdigt att opereras in på patienten.

Först i världen

– Så vitt vi vet är vi det första sjukhuset som har hela kedjan. Det innebär att operationerna kommer att gå fortare att genomföra, implantaten blir bättre anpassade till patienten från början, vilket innebär färre komplikationer, säger Einar Heiberg Brandt.

Skånes universitetssjukhus först i världen med att operera in egna 3D-utskrivna skallimplantat

Överläkare Peter Siesjö ansvarar för studien och specialistläkare Bryndís Baldvinsdóttir utförde den första operationen med ett egenutskrivet skallimplantat.

Nyligen genomfördes den första operationen med ett egenutskrivet skallimplantat som en del av en större studie.
– Operationen blev lyckad. Patienten är en 40-årig kvinna som efter en olycka behövde ett nytt skallben. Med studien hoppas vi kunna visa att operationerna går snabbare att genomföra och att risken för infektioner minskar, kommenterar Peter Siesjö, överläkare inom neurokirurgi och smärtrehabilitering på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.

Bättre för patienterna 

Skador, tumörer och infektioner är några av orsakerna till att patienter behöver ett skallimplantat.
– När vi som sjukhus själva kan skriva ut egna implantat förbättras även passformen, vilket inte bara är en kosmetisk vinst. Specialanpassade implantat minskar också risken för hudskador och infektioner och gör att våra patienter kan återhämta sig snabbare, fortsätter Peter Siesjö.

Einar Heiberg Brandt ser många möjligheter med den nya metoden.
– Det här är bara början. Det finns inga hinder för att skriva ut andra typer av benimplantat.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>