Malmöföretaget Hövding har beviljats 350 000 kronor från Skyltfonden för att göra en studie angående hur airbagen för cyklister även skyddar mot nackskador.

Skydd av nacken vid cykelolyckor studeras

Malmöföretaget Hövding har beviljats 350 000 kronor från Skyltfonden för att göra en studie angående hur airbagen för cyklister även skyddar mot nackskador.

Studien ska göras i samarbete med Lightness by Design AB som är specialister inom biomekanik, beräkningar och humanmodeller.

– Hövdings airbag har vid tester visat sig ge överlägset skydd mot hjärnskador, jämfört med traditionella hjälmar. Med denna vetenskapliga studie vill vi utvärdera hur väl den skyddar nackpartiet mot nackskador. Vi har sett att airbagen omsluter väl och ger stadga åt nacken och det ska bli intressant att se resultatet av forskningen, säger Heino Wendelrup, CTO på Hövding.

Forskningsprojektet kallas ”Kunskapsbyggande metodstudie för att utvärdera skyddssystem för nackskadeprevention i cykelolyckor med numeriska simuleringar” inleddes under februari och beräknas vara klart i slutet av mars.

Skyltfonden ger ekonomiskt stöd för utveckling av goda idéer inom trafiksäkerhetsområdet. Pengarna i Skyltfonden kommer från Transportstyrelsen och utgörs av de avgifter som bilägare betalar för personliga fordonsskyltar. En sådan skylt kostar för närvarande 6 200 kronor

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>