Vid putsning, borrning och borttagning av amalgam i tänderna frigörs alltid kvicksilverånga.
Andas man in den kan allvarliga förgiftningssymtom uppträda som kraftig huvudvärk, värk i kroppen, dimsyn/kikarseende och extrem trötthet och utmattning.
Omkring fyra miljoner svenskar har fortfarande amalgam i tänderna trots förbud sedan 2009. Det innebär att dagligen putsas det och borras i amalgamfyllningar, vilket orsakar höga halter kvicksilverånga till omgivningen.
Både patient och personal behöver skyddas mot de giftiga gaserna. Detta gäller även vid borttagning av amalgam. Trots de stora riskerna för människors hälsa har Socialstyrelsen inga riktlinjer för arbete med amalgam vare sig i form av skydd för patienten eller för personalen.
Tandhälsoförbundet (Tf) har krävt sådana riktlinjer under lång tid, men det är precis som om Socialstyrelsen inte vill ta tag i denna fråga eller så tänker man tiga ihjäl den. Tf hoppas nu att departementet ger Socialstyrelsen en konkret uppgift att ta fram sådana riktlinjer.
Den som i dag blir sjuk på grund av tandläkarnas bristfälliga kunskaper om hälsorisker med amalgam får ingen hjälp. I tandvården förstår man inte att folk kan bli förgiftade efter ett tandläkarbesök och i sjukvården känner man inte alls till problemet.
Går du däremot till doktorn och säger att du tagit sänder lysrör med kvicksilver och blivit förgiftad då tas du på allvar och får i bästa fall hjälp med avgiftning.
Tf:s uppmaning till allmänheten som fortfarande har amalgam är att dels att läsa om riskerna på vår hemsida www.amalgamsanera.nu och dels se till att tandläkaren använder skydd som kofferdam och att du täcker kläder, ansikte och hår för att hinda små aerosolpartiklar att fastna och riskera tränga igenom huden.
Det är inandningen av kvicksilverånga som är mest skadlig. Därför kan näsan täckas med duk med aktivt kol eller selenfilter eller så kan tandläkaren ge dig friskluft eller syrgas via näsan under behandlingen.