Hem Nyheter “Skydda våra äldre och få igång ekonomin”

“Skydda våra äldre och få igång ekonomin”

Publicerat av: Redaktionen

En stängning av Sveriges förskolor och skolor skulle innebära att 1.5 miljoner barn behöver stanna hemma.

“Skydda våra äldre och få igång ekonomin” 3

Jacob Rudbäck, vd på Yepstr

– Vissa yrkesgrupper har rätt till barnomsorg av staten, men för resten finns ingen lösning, säger Jacob Rudbäck, vd på Yepstr, en plattform med barnvakter i hela Sverige.

Personal inom hälso- och sjukvård, energiförsörjning och militärt försvar tillhör de yrkesgrupper som kommer garanteras barnomsorg vid en eventuell skolstängning.

För föräldrar inom andra yrkesgrupper blir alternativet att stanna hemma eller ordna barnvakt, kanske av en äldre släkting.

– Det här är en enorm risk, säger Jacob Rudbäck. Vi måste skydda våra äldre och få igång ekonomin igen. Riskgrupper ska stanna hemma och friska människor ska jobba. Men då krävs det mer av regeringen än att bara garantera barnomsorg för vissa yrkesgrupper.

Sverige riskerar att hamna i ett läge där så många patienter behöver intensivvård att platserna inte räcker till. Samtidigt säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, att så många som 600 000 jobb kan försvinna.

– Att lösa barnomsorg för hela Sveriges arbetskraft, inte bara de samhällskritiska yrkesgrupperna, är avgörande. Därför uppmanar jag alla arbetsgivare som vill ha er personal på jobbet att höra av er till oss på Yepstr eller till någon av våra branschkollegor, till exempel NannyNu, MyNanny och Babysits.

Och jag uppmanar Sveriges regering att genomföra följande åtgärder:

  1. Öronmärk så mycket som behövs av de 300 miljarder kr, till barnomsorg för de som inte tillhör samhällskritiska yrken.
  2. Erbjud 20 tim/vecka subventionerad barnomsorg
  3. Låt hushållen själva välja vilken privat aktör som helst (utöver kommunens arbete)
  4. Att företagen inte ska tjäna pengar på en akut kris är självklart, sätt därför ett maxtak på timkostnaden (förslagsvis 110 kr/tim)
  5. Vi har barnvakterna. Vi har energin. Vi har viljan. Och vi inser allvaret. Det enda vi inte har är tid. Så agera snabbt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>