Smålänningen Daniel Straume pitchar sin videosamtals-app i sista Draknästet
Hem app Smålänningen Daniel Straume pitchar sin videosamtals-app i sista Draknästet

Smålänningen Daniel Straume pitchar sin videosamtals-app i sista Draknästet

Publicerat av: Redaktionen

”Enkelheten i tekniken är viktigast för att bryta äldres digitala utanförskap”

Äntligen en pitch med målgruppen äldre i fokus, menade drakarna i Svt:s Draknästet när Daniel Straume uppvuxen i Vetlanda tillsammans med Thomas Sidén presenterade sin superenkla videosamtals- app.

– Det finns ett stort humanistiskt värde i att göra det möjligt för äldre att via videosamtal hålla kontakt med sina nära och kära.

Det säger Daniel Straume, smålänningen med rötter i Vetlanda vars videosamtals-app kommer att manglas av Drakarna i det sista programmet av Draknästet på Svt som sänds den 30 september.

– Det var verkligen en upplevelse att stå där och möta alla knivskarpa frågor från drakarna, samtidigt som jag också kände deras varma intresse just för att vår app gör gott och hjälper äldre, berättar Daniel.

Det var genom sin sambo Nina som han först kom i kontakt med appen Loopeli och dess grundare Thomas Sidén.

– Av en slump berättade Thomas för Nina om en videosamtals-app som fanns ute på marknaden men som han inte hade tid att ägna sig åt. Och som han var på väg att ge upp. En app som han skapat för att kunna videoprata med sin pappa.

Pappan, drygt 90 år, hade efter en stroke svårt att uttrycka det han ville ha sagt i en vanlig telefon, men kunde göra sig helt förstådd när det sågs. Ingen existerande videotjänst fungerade. Pappan irrade alltid bort sig bland alla appar och funktioner på surfplattan.

– Men en månad före lanseringen avled Thomas pappa och luften gick ur projektet. Samtidigt som Thomas också insåg att Loopeli skulle kunna hjälpa så många andra människor, säger Daniel och fortsätter:

Smålänningen Daniel Straume pitchar sin videosamtals-app i sista Draknästet

Smålänningen Daniel Straume om appen han pitchar i Draknästet: – Det finns ett stort humanistiskt värde i att förenkla tekniken så att de äldre kan hålla kontakt med sina nära och kära via videosamtal.

– Den vanliga digitala tekniken är idag en utmaning för många. Man räknar med att drygt 1,1 miljoner människor lever i digitalt utanförskap. Enligt internetstiftelsen är många av dem äldre och utanförskapet tilltar med ökad ålder. Tröskeln för att komma igång exempelvis med ett videosamtal är hög. Ibland går den mesta tiden åt bara till att få igång tekniken istället för att samtala. Med Loopeli är det inte så. Appen är superenkel.

Själv kände Daniel att tanken på hur många som skulle kunna ha nytta av tjänsten grep tag i honom.

– När sedan Draknästet hörde av sig blev det bara en bekräftelse på det vi redan visste: Det är jätteviktigt för äldre att kunna videosamtala med sina närmaste. Det inkluderar dem i vår vardag och via Loopeli-appen kan den som annars har utmaningar med tekniken enkelt videoprata med barn och barnbarnen, sitta med vid fikabordet och dela vardagen också på distans, säger han.

Idag är Daniel vd och delägare i Loopeli. Appen skapar en familjeloop som innehåller en huvudperson som tycker att teknik är krångligt – exempelvis en äldre – och ett antal familjemedlemmar som den äldre kan videoprata med via sin surfplatta.

– Appens få ikoner är stora och är det enda som syns på surfplattans skärm. Det gör tekniken enkel att hantera. Den äldre trycker bara på symbolen ”Videosamtal” . Och så kommer det upp sex val med bilder på loopens medlemmar, säger Daniel och fortsätter:

– Om huvudpersonen väljer bilden med ”Stina” så frågar appen: Vill du ringa till ”Stina”? Varpå den äldre trycker på grönt för ”JA” och sen är samtalet igång.

Det ska inte vara krångligt att komma i kontakt med sina nära och kära även om man har utmaningar med den digitala tekniken, menar Daniel.

– De äldre som idag använder appen Loopeli kan numera delta i den digitala gemenskapen och hålla kontakten med sina närmaste. Det skapar trygghet hos hela familjen och gör gott i hjärtat, avslutar Daniel Straume vd för Loopeli.

Sista avsnittet av Draknästet där appen Loopeli presenteras för Drakarna sänds på Svt play från den 23 september. Programmet sänds också linjärt på Svt 1 den 30 september.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>