Smarta glasögon kan ge personer med demens högre livskvalitet
Hem NYHETERE-HÄLSA Smarta glasögon kan ge personer med demens högre livskvalitet

Smarta glasögon kan ge personer med demens högre livskvalitet

Publicerat av: Redaktionen

Årets demensdag i Sundbybergs stad handlade om vad personer med kognitiv svikt eller sjukdom kan göra för att få högre livskvalitet.

Smarta glasögon kan ge personer med demens högre livskvalitet 2Smarta glasögon kan bli framtidens innovativa hjälpmedel för personer i tidiga stadier av demenssjukdomar.

I en tidig fas av demenssjukdomar bor en person ofta kvar hemma, men kan ha problem med vardagliga sysslor som att planera, göra ärenden och äta. Innovativa hjälpmedel kan vara nyckeln till ett mer självständigt liv för personer i en tidig fas av demenssjukdomar och deras anhöriga.

Smarta glasögon

En av föreläsarna vid årets demensdag var Sabina von Essen. Hon studerar på KTH och har tillsammans med en grupp andra studenter tagit fram hjälpmedlet MemoAR. Hjälpmedlet består av en app och ett par smarta glasögon som kan förhöja livskvalitén och underlätta vardagen exempelvis med orientering, planering och steg-för-steg-utföranden.
– Vi tycker att det är frustrerande att det finns avancerad teknik inom många områden, men inte direkt till de personer som kanske behöver den som mest. Det vill vi ändra på, användarvänligheten är avgörande.

Anett Nysköld är demenssjuksköterska och ingår i Demensteamet i Sundbybergs stad.
– Hjälpmedel som smarta glasögon kan vara särskilt intressanta för den generation som nu börjar få behov av hjälpmedel och redan är vana vid teknik.

Demensdagen arrangeras vartannat år i Sundbyberg av Sundbybergs stad i samarbete med Stockholms läns Landsting.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>