Hem NYHETER Snabbare hjälp med ny app – FinnHEMS ambulanshelikoptrar blir bättre på att hitta patienterna

Snabbare hjälp med ny app – FinnHEMS ambulanshelikoptrar blir bättre på att hitta patienterna

Publicerat av: Redaktionen

FinnHEMS ambulanshelikoptrar blir bättre på snabba uttryckningar och positionering.

Snabbare hjälp med ny app - FinnHEMS ambulanshelikoptrar blir bättre på att hitta patienterna 3Programvaruhuset Mapitare Oy från Rovaniemi har tagit fram en skräddarsydd realtidsapp för myndigheter för att hjälpen ska nå fram snabbare. Appen finns för Android- och iOS-enheter.

FinnHEMS har sex baser i Finland, den nordligaste i Rovaniemi och den sydligaste i Vanda. Målet är att 70 procent av befolkningen i Finland ska vid behov få hjälp inom en halvtimme från att larmet går. Mapitares lösning gör att hjälpen hittar fram till rätta stället snabbare och mer precist än tidigare.

Mapitares lösning bygger på pålitlig och precis kartteknologi som testats på bred front i Finland, Sverige och Norge. Kartmaterialet laddas ner och sparas i telefonens minne och fungerar även med dålig telefon- och datasignal.

Tero Karvinen, ansvarig akutvårdare på FinnHEMS 51 i Rovaniemi, inledde sin karriär som ambulanshelikoptervårdare i en tid när man hittade patienterna med papperskartor och kompass.

Mapitares lösning är enligt Karvinen den som fungerar bäst hittills, med all den information som helikopterpersonalen använder sig av. Flygsäkerheten har förbättrats i framför allt svåra förhållanden och vid flygning på låg höjd.

– En varning om höga master, kraft- och elledningar visas på enhetens eller telefonens skärm när man närmar sig dem. I kartappen finns även helikoptrarnas egna landningsplatser, P-platser och rastplatser med garanterad snöröjning på vintern.

Appen är utvecklad och testad för FinnHEMS behov.

– Det var lätt att tillsammans med ett spjutspetsföretag inom kartsystem ta fram precis rätta verktyget för våra helikoptrar. Kartappen sparas i enhetens eller telefonens minne och kräver alltså ingen internetuppkoppling och den kraschar inte mitt i användningen. Dessutom har vi äntligen fått tillräckligt god precision hos våra terrängkartor.

Tero Karvinen berättar att ambulanshelikopterpersonalen använder dessa uppgifter dagligen i sitt arbete när man planerar flygrutter och landningsplatser. Appen tar fram den bästa möjliga rutten till rätta adressen.

Nödcentralen larmar FinnHEMS helikopterenhet i Rovaniemi för uppdrag i genomsnitt fem gånger per dygn och drygt 1 800 gånger per år.  Oftast larmas ambulanshelikoptern till patienter med hjärninfarkt, bröstsmärta eller andningssvårigheter.

– Kanske det bästa med den nya lösningen är att vi ser alla andra enheter från akutvården, räddningsväsendet och tredje sektorn i realtid som rörliga enheter på kartan. Om räddningsväsendet finns på plats och väntar på oss kan vi se var enheten finns.

För första gången visas positionsdata från myndigheternas Virve-enheter samt från tredje sektorn och företag i realtid på en dynamisk karta. Lapplands största upplevelseföretag Lapland Safaris finns med i FinnHEMS system.

– Vid räddningsuppdrag i terrängen, t.ex. snöskoter- eller fyrhjulingsolyckor, visar kartan var räddningsväsendet rör sig. Vi kan också ta hjälp av exempelvis Lapland Safaris guider vid uppdrag.

Ibland åker akutvårdsenheten på ett akutuppdrag en del av vägen mot Rovaniemi, för att möta ambulanshelikoptern på vägen för snabbare transport till sjukhus.

– Om en akutvårdsenhet ska köra flera hundra kilometer till Rovaniemi kan vi enkelt planera mötet då vi ser var akutvårdsenheten finns och var vi har en bra landningsplats.

Då Mapitares kartapp finns installerad på telefoner och andra enheter hos hela personalen uppstår det inga problem om en enskild enhet går sönder eller får slut på batteri mitt i ett räddningsuppdrag.

– Om personalen dessutom sprider ut sig är positionsuppgifterna alltid säkrade. Ibland åker akutvårdaren med akutvårdsenheten medan ambulansen återvänder till Rovaniemi, berättar Tero Karvinen.

Används ännu inte i grannländerna

Mapiteras kartor sträcker sig även över landsgränserna till Sverige och Norge. Kartmaterialet täcker in hela Finland, Sverige och Norge både på land och till sjöss. Kartmaterialet bygger på olika myndighetskällor och materialet uppdateras regelbundet.

FinnHEMS samarbetar på sina uppdrag med båda länderna där motsvarande mjukvara än så länge inte finns hos exempelvis polisen eller räddningsväsendet.

– Det hjälper också att kartmaterialet finns när vi exempelvis åker med patienter till Tromsø i Norge, berättar Tero Karvinen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>