Vaccineringen har tagit fart runtom i landet och det som pågår nu är den största samordnade vaccinationskampanjen i mänsklig historia.
Logistiken när hela svenska befolkningen ska vaccineras har dock varit en svår nöt att knäcka.
Flera stora vårdgivare, däribland Capio, har använt sig av Power Apps vilket har gjort det möjligt för ett helt annat tempo i vaccineringen. Den nya tekniken har besparat vårdgivarna många manuella steg genom att automatisera flera processer, samtidigt som säkerheten har höjts.
Vaccinet mot Covid-19 har varit efterlängtat. När det blev godkänt och tillgängligt uppstod nästa stora uppgift att lösa – logistiken. Det är många parametrar som måste stämma för att tillgodose alla behov, samtidigt som det inte får göras avkall på patientsäkerheten.
Capio är en av Nordens största vårdgivare och har cirka 100 vårdcentraler runtom i Sverige. Bland annat har man öppnat upp en vaccinationscentral i Filadelfiakyrkan i Stockholm där det finns kapacitet att vaccinera 13 000 människor i veckan. När det var dags att planera för hur logistiken skulle skötas bestämde sig Capio för att undersöka vilka processer som kunde automatiseras för att vaccineringen skulle kunna komma vidare så snabbt som möjligt i de olika faserna. Lösningen landade i att utveckla en Power App som automatiserat processen och gjort den papperslös. En app läser av hälsodeklarationerna innan patienterna kommer fram i kön och kan sortera ut de fall som kan gå direkt till vaccination samt vilka som behöver träffa läkare innan vaccinet ges. Processen sparar tid och gör att vårdpersonalen kan användas så effektivt som möjligt vilket gör hela vaccinationsprocessen snabb och smidig för patienterna.
– Med stort fokus på att vaccinera så många människor som möjligt för att samhället ska kunna ta sig ur pandemin har vi på Capio utvecklat en digital plattform för effektiva vaccinationsflöden i samarbete med Microsoft. Plattformen hjälper oss att skapa bättre tillgänglighet, väsentligt ökad medicinsk kvalitet och mer effektiv vård genom automatisering av manuella processer som i sin tur leder till att vår personal kan ägna mer tid åt sjukvård och vaccinering av befolkningen, säger Alex Jaranka, Innovationschef och Specialist i Allmänmedicin på Capio Närsjukvård.
I Trollhättan har företaget Collabodoc bidragit till att genomföra massvaccinationen på en helt ny nivå. Vaccinationen har med hjälp av verktyg skapade i Azure kunnat genomföras i en tre gånger så hög takt och med en påtagligt lägre bemanning. Collabodoc är sverigeledande på digitala stöd för fysiska vårdprocesser och är först i Sverige med att lösa den komplexa problematik som uppstår när olika vaccin ska administreras parallellt. Ett smart bokningssystem säkerställer att patienter som har fått sin första dos inte bokar in sig på fel vaccin för sin andra dos, ett problem som många andra system fortfarande försöker lösa.
Endast en månad efter att Vaccinationsgruppen i Trollhättan inledde samarbetet med Collabodoc lyckades de höja täckningsgraden av COVID-vaccinerade i gruppen 65+ till hela 88%. Nu tar fler vårdcentraler efter Trollhättan och samarbetar med Collabodoc för en smidigare vaccinationsprocess.
– Digitalisering har fantastiska möjligheter att avlasta och förändra svensk hälso- och sjukvård.
Nyckeln till Collabodocs framgång är att applikationerna är utvecklade av vårdpersonal för vårdpersonal vilket gör dem extremt användarvänliga, intuitiva och att de därför direkt skapar nytta i verksamheten, säger Staffan Bjessmo, VD och grundare av Collabodoc.
Hos Microsoft Sverige har man arbetat tätt tillsammans med vårdgivarna för att ge hjälp och stöd i arbetet med att automatisera vaccinationsprocesserna.
– Att göra allt vi kan för att bidra med att öka vaccinationstakten i Sverige har varit ett viktigt mål för oss på Microsoft. Vi har haft möjligheten att stötta flera av Sveriges största vårdgivare i sitt arbete i vaccinationerna genom att automatisera processer och underlätta hanteringen av patientuppgifter. Det är ett arbete vi har tagit på största allvar för att kunna öppna upp Sverige igen, säger Thomas Floberg, ansvarig för hälso- och sjukvård, Microsoft Sverige.