Sociala medier påverkar hälsan negativt

Att använda sig av sociala medier är i dag lika självklart som det var att titta på TV för 20-30 år sedan.

De allra flesta använder sig av någon form av social plattform som till exempel Facebook, Instagram eller Snapchat. Men, frågan är hur alla timmar på sociala medier och ständiga uppdateringar påverkar vår hälsa. Det är någonting som vi tänkte ta en lite närmare titt på här nedan.

Like-jakten kan leda till beroende

Sociala medier påverkar hälsan negativt 1På många sätt är sociala medier någonting som är mycket bra eftersom de bland annat gör det lättare att hålla kontakt med vänner och även skapa nya kontakter och utöka sitt nätverk. Sedan är det förstås även kul att få en “like” för en bild man laddat upp eller för något man skrivit då detta kan ge en liten extra boost till självförtroendet. Framför allt hos unga tjejer där så många som en av fyra uppger att deras självkänsla försämras ju mer de använder sig av sociala medier.

Är trenden på väg att vända?

Även om sociala medier fortfarande är en stor del i många människors liv är det frågan hur länge det kommer att vara så. Allt fler väljer nu att lämna sociala medier av olika anledningar. Enligt en undersökning som gjordes i slutet av 2017 överväger så många som en av fyra svenskar att lämna Facebook.

En starkt bidragande orsak var förstås den stora skandalen i höstas där det avslöjades att det brittiska IT-företaget Cambridge Analytica olovligen kommit över information och data om hundratusentals Facebook-användare. Datan användes sedan för att rikta information och i vissa fall även propaganda direkt till specifika användargrupper.

Dock är det långtifrån alla som låtit sig påverkas av Cambridge Analytica-skandalen då sex av tio Facebook-användare samt fyra av tio Instagram-användare kommer att fortsätta precis som vanligt i sin användning av sociala medier.

Sömnproblem

Förutom stressen i jakten på likes finns även en rad andra hälsoproblem som kan relateras till sociala medier. Bland annat kan sociala medier leda till sömnbrist om man har som vana att kolla Facebook eller Instagram på mobilen eller surfplattan efter att man gått och lagt sig. Studier har nämligen visat att skärmtittande precis innan man går och lägger sig påverkar sömnen negativt.

Studier har också visat att den som använder sig av sociala medier mer än två timmar per dag löper dubbelt så stor risk att drabbas av depressionssymptom än den som använder sociala medier 30 minuter eller mindre varje dag
.
Studier har också visat att trots att man kanske har hundratals eller till och med tusentals Facebook-vänner, så känner man sig faktiskt mindre ensam när man väl loggat ut från Facebook.

Det finns även undersökningar som visar att sociala medier kan öka svartsjukan i ett förhållande. Exempelvis så kan bilder på gamla ex eller nya okända kontakter väcka ont blod som i sin tur kan leda till konflikter.

Att vi är ständigt uppkopplade gör också att tiden för dagdrömmande minskar, något som är viktigt för hjärnans kreativa förmåga.