Hem Nyheter Sömnproblem, nedstämdhet och försämrat immunsystem: Så påverkas svenskarna av stress

Sömnproblem, nedstämdhet och försämrat immunsystem: Så påverkas svenskarna av stress

Publicerat av: Redaktionen

I samband med den stressfria dagen den 28 maj presenterar Life statistik som visar att en majoritet av svenskarna känner sig stressade.

Sömnproblem, nedstämdhet och försämrat immunsystem: Så påverkas svenskarna av stress 3Hela sex av tio har nämligen haft problem med stress det senaste året. Närmare hälften har också upplevt nedstämdhet till följd av stress.

I Hälsobarometern 2019, en rapport från hälsokostkedjan Life, har fler än 2 700 svenskar fått svara på frågor om sitt välmående. Resultatet visar att 65 procent haft problem med stress det senaste året.

Främst är det unga och kvinnor som drabbats. Närmare åtta av tio i åldrarna 18 till 30 har nämligen haft problem med stress.

Bland kvinnorna är motsvarande siffra 71 procent, vilket går att jämföra med 59 procent bland männen.

– Att leva med stress under längre perioder kan leda till problem som är svåra att återhämta sig från. Därför är det viktigt att lyssna på sin kropp och ta sin och andras stress på allvar. En varierad kosthållning, motion och sömn är A och O för att förebygga stress. Bara en femminuterspaus under arbetsdagen kan göra under för din hälsa, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.

Sömnproblem och minskad sexlust – vanliga påföljder av stress

Men hur påverkar egentligen stressen svenskarna? I samband med den stressfria dagen den 28 maj presenterar Life statistik som visar att trötthet är den vanligaste påföljden av stress. Det uppger hela sex av tio. Andra konsekvenser är oönskade viktförändringar, minskad sexlust och försämrat immunförsvar. Endast fem procent uppger att de inte fått några psykiska eller fysiska biverkningar till följd av stress.

– Stress är naturligt och har både positiva och negativa effekter. Kortvarig stress kan exempelvis ge människor en välbehövd adrenalinkick för att klara av en tuff uppgift. Däremot har långvarig och stegrande stress ofta allvarliga konsekvenser. Läkare har länge varnat för stressens bieffekter så som försämrat immunsystem. Därför är det extra viktigt att tänka på kost och sömn under hektiska perioder, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.

Problemen svenskarna upplever vid stress

1. Trötthet 60 %

2. Sömnproblem 52 %

3. Nedstämdhet 46 %

4. Koncentrationssvårigheter 43 %

5. Lättretlighet 41 %

Tre produkter som är viktiga för immunsystemet:

1.Life D-vitamin Vegan 80mcg
Ett 100% veganskt tillskott med hög dos D-vitamin som är utvunnen ur lav. Vitamin D bidrar till många viktiga funktioner i kroppen. Bland annat till immunsystemets normala funktion och till att bibehålla normal benstomme.

2. Sporebiotic
Innehåller 3 miljarder mjölksyrabakterier i sporform per kapsel, baserade på uråldriga bakteriestammar. Bakterierna bidrar till en balanserad tarmflora vilket har en stor inverkan på kroppens välmående.

3.KSM-66
Innehåller ett ekologiskt fullspektrumextrakt av Ashwagandha och används vid trötthet och stress. Den används också vid fysisk och psykisk utmattning och som stöd för mannens sexuella funktion och kvinnans reproduktiva organ.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>