Hem NYHETER SOS Alarm förbereder för fler nödsamtal på nyår

SOS Alarm förbereder för fler nödsamtal på nyår

Publicerat av: Redaktionen

Inför nyårsafton förbereder sig SOS Alarm för en ökning av nödsamtal.

SOS Alarm förbereder för fler nödsamtal på nyår 3Under nyårsnatten förra året ökade samtalen med ca 80 procent jämfört med en vanlig helgnatt. SOS Alarm tog emot 11 868 samtal mellan klockan 18.00 på nyårsafton till klockan 06.00 på nyårsdagen.

– Nyår är en av de mest intensiva storhelgerna hos SOS Alarm. I år är mycket annorlunda, men inget tyder på att nödsamtalen kommer att minska när fler människor firar högtiderna på hemmaplan, snarare tvärt om, säger Staffan Ekengren, kommunikationschef på SOS Alarm.

2020 har präglats av pandemin. Utöver att fler personer har haft behov av akut vård till följd av Covid-19 har även andra sökorsaker lett till ett högre tryck på 112.

När fler människor firade sommarsemestrarna i Sverige ökade samtalen om drunkningstillbud och vattenolyckor och årets midsommarafton hade det högsta antalet nödsamtal för en midsommar på tio år. Det är svårt att veta hur pandemin påverkar årets nyårsafton i år. SOS Alarm förbereder sig dock för att fler hjälpsökande ringer 112 även i år.

– Vi vill uppmana allmänheten att fira nyåret med sunt förnuft och försiktighet, säger Staffan Ekengren. I år är det allra viktigaste att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen. Skulle olyckan vara framme finns vi på SOS Alarm bara ett samtal bort.

Ungefär en fjärdedel av samtalen under nyårsnatten var så kallade samtal utan hjälpbehov, dvs samtal som inte alls ska ringas till 112. Det handlar om samtal som inte är akuta och istället ska ringas till andra nummer som till exempel 114 14 (polisens nummer för icke-akuta ärenden) eller 1177 (vårdguiden).

– Runt 25 procent av samtalen under nyårsafton förra året handla inte om nödsituationer. Man ska inte tveka att ringa SOS Alarm i en nödsituation och hellre ringa en gång för mycket. Men det finns samtal som överhuvudtaget inte bör ringas till 112 där man ringer helt i onödan. De samtalen tar tid och resurser från människor i verklig nöd, säger Staffan Ekengren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>