Hem NYHETER Springa maraton som nybörjare – Daniel Måledal berättar

Springa maraton som nybörjare – Daniel Måledal berättar

Publicerat av: Redaktionen

Daniel Måledal är både maratonlöpare, fembarnspappa och Flowlifeambassadör; en riktig mångsysslare alltså.

Springa maraton som nybörjare - Daniel Måledal berättar 2

Daniel har i år hunnit med hela tre maraton.

Vi var nyfikna på hur det egentligen är att springa maraton som nybörjare och hur man bär sig åt för att kombinera familjelivet med löpträningen. Därför slog vi Daniel en signal och bad honom dela med sig av några av sina life hacks.

Daniel började springa ordentligt för ungefär två, tre år sedan. Han har aldrig sysslat med idrott tidigare i livet eller som barn. Därför var det kanske något otippat att han skulle börja löpträna och springa maraton.

– Jag började springa rätt sent, jag har aldrig varit en sportmänniska. Det var egentligen när jag började på Erikshjälpen som det drog igång på riktigt, säger Daniel.

Han startade upp en insamling för barn i katastrofer med två olika delmål. Om insamlingen nådde 5000 kr skulle han springa en halvmara, om den nådde 10 000 kr skulle han springa ett helt maraton.

– Det var för ungefär två och ett halvt år sedan, och det var där det hela började. När jag märkte att insamlingen tickade på så anmälde jag mig till ett maraton och började förbereda mig, berättar han.

Det första maratonet gav mersmak och nu är löpningen en självklar del av hans liv.

– Det som är så häftigt med träning är ju att det märks när man går från att göra det då och då till att göra det regelbundet. Jag såg rätt snabba resultat, och eftersom jag är ganska tävlingsinriktad som person så fick jag motivation av att se mina tider förbättras. Efter det loppet fick jag smak för att fortsätta med löpningen. Sedan dess har jag sprungit fem maraton, varav tre stycken i år.

Flowroller och Flowpillow är favoriter

Daniel har varit Flowlife-ambassadör i några år, efter att ha stött ihop med oss i vår monter på Göteborgsvarvet. Han använder dagligen olika Flowlife-produkter för att främja både sin återhämtning och sin prestation.

– Jag har en Flowpillow Heat och en Flowroller Vibe, det är de två produkterna som jag använder dagligen. Först hade jag den första versionen av Flowpillow, men den har jag gett vidare till min morfar faktiskt. Han har haft lite ryggproblem och upplever stor skillnad när han använder den regelbundet. Nu har jag själv Flowpillow HeatFlowroller Vibe är dock den produkt som jag använder allra mest, i återhämtningssyfte. Den är ju inte så skön att köra med, det är ju rätt obekvämt att ligga och rulla på golvet. Men jag har haft problem med löparknä, så det brukar jag behandla med Flowroller. Både i återhämtningssyfte och i förebyggande syfte. Flowpillow är ju lite annorlunda, den är ju mer skön. Den kan man ju sitta i soffan och bara njuta av. Men så kan man ju också använda den för att mjuka upp efter ett lopp.

Trappa upp långsamt

Daniel sprang som bekant sitt första maraton utan att ha tränat speciellt länge. Vi frågar honom om han har några tips för hur man kan förbereda sig som nybörjarlöpare.

– Det är väl i så fall att försöka trappa upp ganska långsamt. När jag började så ökade jag lite för fort, för att jag tyckte att det var så roligt. Därför drog jag på mig ett löparknä redan första säsongen, och det var ju inte roligt. Det är väldigt lätt att tappa motivationen när man är skadad. Så det viktigaste är att vänja kroppen vid löpningen, så att man inte går från noll till hundra på två veckor. Öka smart. Sen gäller det att ha variation på passen. Det är vanligt att folk tappar motivationen för att de tror att de måste springa alldeles för ofta i alldeles för högt tempo. Det är ju viktigt att man blandar lugna och hårda pass för att orka. Om jag till exempel kör fem eller sex pass på en vecka så är ju kanske två av dem hårda, medan resten är lugna.

Hur förbereder du dig innan ett lopp?

– Själva träningen håller jag ju på med i veckor, ibland månader innan loppet. Den sista veckan innan brukar jag trappa ner träningen och börja ladda upp med energi. Då brukar jag äta mer kolhydrater och vila. Ibland brukar jag använda min Flowpillow för att slappna av och mjuka upp musklerna. Ofta kan det bli så att man går och nojar lite innan ett lopp och känner efter om man har ont någonstans, så då använder jag Flowroller ganska mycket. Så egentligen är det mest att ladda upp och fylla på alla reserver. Jag försöker äta ordentligt och slappna av den sista veckan innan, med gott samvete.

Och när det gäller återhämtning? Är det lite samma princip, att man fyller på det man gjort av med?

– Jo, men lite så är det ju, man har ju gjort av med mycket energi. Jag brukar inte kunna få i mig så mycket först, det brukar ta ett par tre timmar innan jag blir sugen på att äta ordentlig mat. Jag brukar kunna äta väldigt onyttigt flera veckor efter ett lopp. Det är lätt att skylla på att man sprungit ett maraton för att man ska kunna unna sig lösgodis eller så. Men, jag springer ju mycket så antagligen gör jag av med det! Men annars gäller det ju att vila kroppen. Jag använder också Flowroller ganska mycket, för att mjuka upp leder och muskler och sådär. Det känns som om det gör skillnad.

Hur lägger du upp din vardagliga träning?

I början var det som ett antiklimax efter varje lopp, för då fanns det inget att se fram emot. Luften gick ur en och det var svårt att hålla motivationen uppe. Nu för tiden har jag en lite mer långsiktig plan som sträcker sig något år framåt. På så vis kan man ladda om direkt efter nästa lopp och träna inför nästa. Så träningen är alltid kontinuerlig, men ser lite olika ut i olika perioder.

Löpning i vardagen

Daniel lyckas med konststycket att träna inför maraton trots att han har ett vanligt jobb och lever familjeliv med fru och fem (!) barn. Vi ville såklart veta hans hemlighet. Hur får man ihop det?

– Haha, ja det kan man ju fundera på. Jag tycker att det är alldeles för jobbigt att springa på morgonen, kroppen är inte vaken så tidigt. Dessutom är det oftast jag som lämnar barnen på morgonen eftersom min fru brukar hämta. Jag tycker också att det är rätt jobbigt att springa när man har kommit hem och satt sig i soffan och det blir mörkt, speciellt den här årstiden. Så om jag ska springa så brukar jag försöka göra det direkt när jag kommit hem. Det vill ju till att man har bra kommunikation och en förstående partner om man ska få till ett pass. Ibland får det bli ett pass på lunchen, som idag. Då stack jag iväg och körde en mil på löpbandet. Så antingen blir det lunchträning eller direkt efter jobbet, eller när barnen somnat. Sedan försöker jag alltid få till ett långpass på helgen på två tre mil.

Daniel har uppnått enormt mycket på kort tid och vi är såklart nyfikna på vad han planerar och vilka mål han siktar mot framöver.

– Mitt nästa stora mål är att kunna springa ett maraton på under tre timmar. Jag har inte satt någon tidsgräns på det, utan vi får se när jag lyckas. Det kan bli nästa år eller kanske året efter det.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>