Hem Nyheter Stockholms psykiatriambulans prisas

Stockholms psykiatriambulans prisas

Publicerat av: Redaktionen

Idag tilldelades psykiatriambulansenheten (PAM) i Region Stockholm Svenska Mobila vårdens pris 2019.

Stockholms psykiatriambulans prisas 2

Foto: Fredrik Hjerling

Prisutdelningen ägde rum vid konferensen Nationellt samtal om den mobila vården som arrangeras i Linköping. Region Stockholm var först i landet med att inrätta en psykiatriambulans och antalet utryckningar har ökat år från år.

-De är värdiga vinnare. Det här är verksamhet som räddar liv och ger utsatta patienter vård snabbare, säger Susanne Nordling (MP) ordförande i psykiatriberedningen i Region Stockholm.

Under 2017 hade PAM 1 680 uppdrag och förra året steg antalet till 2 167. Det är en ökning med 30 procent. Hittills i år har utryckningarna ökat med ytterligare 18 procent jämfört med samma period förra året. Utvärdering har visat att många patienter som annars hade fått uppsöka sjukhus, i stället har kunnat få vård på plats.

-Det är en stor vinst för patienterna. Ingen vill behöva ta sig till sjukhuset i onödan. Dessutom innebär det att belastningen på den psykiatriska akutvården och slutenvården minskar. Det är en ren win win-situation, säger Susanne Nordling (MP).

Tidigare har polisen ofta tagit dessa uppdrag. På så vis avlastar psykiatriambulansen polisen samtidigt som patienterna får bättre omhändertagande. Psykiatriambulansen arbetar med patientens behov av akutvård vid risk för självmord, överdos eller om de av annan anledning mår akut psykiskt dåligt.

– Den psykiska hälsan är lika viktig som den fysiska, men historiskt har fokus legat mycket på den fysiska hälsan. Att utryckningarna ökar visar att det finns ett stort behov och vi ser över om den verksamhet vi har i dag är tillräcklig, säger Susanne Nordling (MP) ordförande psykiatriberedningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>