Stor donation till forskning om mindfulness
Hem LIVSSTIL Stor donation till en forskning om mindfulness

Stor donation till en forskning om mindfulness

Publicerat av: Redaktionen

Fakulteten för Lärande och samhälle vid Malmö universitet har fått en stor donation för forskning i mindfulness.

Affärsmannen Greg Dingizian ligger bakom donationen.

Hans förhoppning är att forskningen ska bidra till mer kunskap om psykisk ohälsa.

– Psykisk ohälsa är ett stort samhällsproblem. Jag hoppas att forskningen ska bidra till en ökad kunskap om medveten närvaro. Det kan användas i många delar i samhället, genom hela livet. Både för barn och unga i skolan och senare i yrkeslivet samt inom idrotten, säger affärsmannen och investeraren Greg Dingizian.

Donationen är gjord genom hans investmentbolag Agartha AB. Syftet är att stärka forskningen vid institutionen för idrottsvetenskap men även för hela fakulteten för Lärande och samhälle.

– Mental hälsa är ett relevant fält för vår fakultet eftersom vi samlar forskare inom både idrottsvetenskap, pedagogik och ledarskap, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet.

Planen är att bygga ett professorsprogram för studier i mindfulness. Donationen är indelad i flera steg för att bygga på kunskaper om forskningsfältet successivt innan programmet inrättas. Det finns redan en del forskning kring hur mindfulness kan användas inom idrottspsykologi men olika mindfulnesspraktiker används även i skolans värld.

– Där vet vi inte lika mycket om vad det får för effekter. Därför är det intressant för en fakultet som har en lärarutbildning att också kartlägga och problematisera de här praktikerna, säger Susanna Hedenborg.

2023 kommer forskarna vid institutionen själva kartlägga fältet tillsammans med personer de bjuder in till öppna föreläsningar som även allmänheten kan ta del av. 2024 bjuds forskare med expertkunskap i mindfulness att stanna längre på universitet och arbeta fram profilen för forskningsmiljön. Och 2025 görs en gemensam utvärdering där ett slutgiltigt beslut tas om utformningen och själva inrättandet av professuren.

Stor donation till forskning om mindfulness

Susanna Hedenborg

Förutom att bidra till mer kunskap om mindfulness i till exempel skolans värld hoppas Greg Dingizian att forskningen ska kunna leda till ett kunskapsutbyte mellan akademin och idrottsvärlden.

– Min förhoppning är att vi så småningom får ett centrum på plats här i Malmö som kan ta emot besök från både svenska och internationella intressenter så att de kan få mer kunskap om mental träning, avslutar han.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>