Hem NYHETER Stor undersökning av covid-19 på campus i Umeå

Stor undersökning av covid-19 på campus i Umeå

Publicerat av: Redaktionen

Region Västerbotten och Umeå universitet har fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten att utföra den största prevalensundersökningen av aktiv covid-19-infektion som hittills utförts i Sverige.

Stor undersökning av covid-19 på campus i Umeå 2

Folkhälsomyndigheten har gett Region Västerbotten och Umeå universitet i uppdrag att utföra den största prevalensundersökningen av aktiv covid-19-infektion som hittills utförts i Sverige.

Målsättningen är att erbjuda 20 000 studenter och medarbetare provtagning på campus i Umeå under vecka 36 och 37.

Huvudsyftet med prevalensundersökningen är att undersöka vilken inverkan en återgång till campusbaserad verksamhet får under pågående pandemi. Umeå universitet är särskilt intressant att undersöka eftersom Västerbotten och Umeå har varit relativt förskonade från smitta, och för att universitetet är riksrekryterande med en majoritet av inresande studenter.

– Resultaten blir mycket värdefulla även för andra universitet, både svenska och internationella, säger Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, och hygienöverläkare vid Region Västerbotten, som är projektledare för undersökningen i Umeå.

Alla studenter och medarbetare vid Umeå universitet och SLU som är på plats i Umeå erbjuds att utföra egenprovtagning. Det är kostnadsfritt att delta, och personer som medverkar får veta om de har viruset och behöver genomgå smittspårning, något som kan förhindra att fler smittas.

– Terminsstart innebär en ökad risk för smittspridning då fler människor än vanligt samlas och rör sig i samhället. Det vi gör nu kan påverka smittspridningen i Umeåområdet och Västerbotten många veckor framåt. Testning och smittspårning har visat sig vara effektiva verktyg i arbetet för att förhindra spridning av covid-19, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten som ingår i projektgruppen.

Efter en vecka uppmanas alla deltagare att göra en ny provtagning.
– Då kan man studera om man har dämpat spridningen tillräckligt, säger Anders Johansson.

Projektet kallas Proaktiv testning för covid-19 vid campus Umeå och ingår i ett nationellt uppdrag om prevalensundersökningar av covid-19 som Folkhälsomyndigheten driver. Det praktiska arbetet med att lämna ut material för egenprovtagning och samla in prover genomförs av Försvarsmakten. Detta genomförs inom ramen för operation Gloria, som är en civil-militär smittskyddsoperation som leds av Folkhälsomyndigheten och stöds av Försvarsmakten. Uppdraget i Umeå kallas Gloria 8 och undersökningen i Umeå kommer vara den största som hittills genomförts.

Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet, är mycket positivt till att Folkhälsomyndigheten väljer att genomföra tvärsnittsprovtagningen vid campus.

– Med tanke på den relativt låga smittspridning vi ser i Västerbotten och det faktum att vi är ett riksrekryterande universitet med en majoritet av inresande studenter, så är det värdefullt att vi kan bidra med en kunskapsuppbyggnad om vilken inverkan en återgång till campusbaserad verksamhet får, säger han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>