Fortsatt god tillgång till hälso- och sjukvård i Västerbotten
Hem Nyheter Fortsatt god tillgång till hälso- och sjukvård i Västerbotten

Fortsatt god tillgång till hälso- och sjukvård i Västerbotten

Publicerat av: Redaktionen

En stor majoritet av invånarna i Västerbotten anser sig ha tillgång till den hälso- och sjukvård som de behöver.

Fortsatt god tillgång till hälso- och sjukvård i Västerbotten 1

Västerbottningarnas förtroende för 1177 Vårdguidens service och stöd på telefon, webb och via e-tjänster är på topp. Här svarar sjuksköterskan Eva-Lis Persson på invånarnas frågor.

De flesta har även förtroende för hälso- och sjukvården i stort och i ännu högre grad för den vård som bedrivs på sjukhus och hälsocentraler.

Hela 86 procent av de tillfrågade västerbottningarna anser att de har tillgång till den vård de behöver. Förtroendet för sjukhusen (76 procent) är högre än för hälsocentralerna (66 procent) vilket är ett mönster i hela landet där snittet ligger på 69 respektive 61 procent. Västerbottningar anser i lika hög grad som svenskar i stort (57 procent) att vården ges på lika villkor.

Det visar Hälso- och sjukvårdsbarometern, en nationell undersökning som visar hur människor i Sverige uppfattar hälso-och sjukvården. Resultaten används för att planera, leda och förbättra verksamheten.

– Det är oerhört glädjande att invånarna anser att de har tillgång till den vård de behöver och hyser ett stort förtroende för vår verksamhet. Men vi har mycket att jobba med då vi samtidigt ser att många anser att de väntat allt för länge på besök eller behandling, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.

Högst förtroende för 1177 Vårdguiden

I Västerbotten har flest invånare (71 procent) förtroende för 1177 Vårdguidens råd och hjälp om hälsa och vård via telefon. Förtroendet för information och råd via webben är nästan lika högt (68 procent) vilket ger en andra plats nationellt.Förtroendet för 1177 Vårdguidens e-tjänster ligger på 62 procent i länet.

– Resultaten är ett kvitto på att västerbottningarna använder och uppskattar våra tjänster som ökar tillgängligheten och servicen i vården, säger Malin Åberg, kommunikationsdirektör.

Färre tycker att väntetiderna till vården är rimliga

64 procent anser att väntetiderna till hälsocentralerna i Västerbotten är rimliga, vilket är en procent bättre än rikssnittet. Knappt hälften av invånarna (48 procent) anser att väntetiderna till besök eller behandling på sjukhus är rimliga. I riket i stort är den siffran 50 procent.

Mer om Hälso- och sjukvårdsbarometern och de nya resultaten

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>