Hem NYHETER Stort intresse för att jobba hos Tre Stiftelser – digitaliserad introduktionsutbildning effektiviserar rekryteringen

Stort intresse för att jobba hos Tre Stiftelser – digitaliserad introduktionsutbildning effektiviserar rekryteringen

Publicerat av: Redaktionen

Ett ökat intresse från jobbsökande, såväl med som utan tidigare utbildning och erfarenhet inom äldreomsorgen har noterats.

Stort intresse för att jobba hos Tre Stiftelser - digitaliserad introduktionsutbildning effektiviserar rekryteringen 2

Maria Tid. Foto: Tre Stiftelser.

För att möta detta har rekryteringsprocessen effektiviserats och delar av introduktionsutbildningen för nyanställda är nu digitaliserad. Ökad rekrytering av bland annat vårdbiträden på timanställning görs i förberedande syfte för att vara rustade om många i personalen blir sjuka och som en planering för semestertider.

”För att spara tid i anställningsprocessen och avlasta enhetscheferna som behöver finnas nära verksamheterna hanterar vi nu rekryteringen centralt, i stället för ute på de olika adresserna. Och för att effektivisera ytterligare genomförs intervjuer med sökande i grupp i kombination med en form som påminner om speeddating”, berättar Maria Tid, HR-chef/ biträdande verksamhetschef hos Tre Stiftelser.

Bland de som söker jobb finns en stor bredd. En del har jobbat i äldreomsorgen tidigare, men gjort något annat under en period och vill nu komma tillbaka. Andra har helt andra erfarenheter, till exempel från kultur eller serviceyrken av olika slag.

För att vara aktuell för arbete behöver den som söker genomföra ett antal webbaserade utbildningar, samt Tre Stiftelsers introduktionsutbildning. Som en anpassning till dagens behov av en snabbare process har stiftelsen omarbetat sin gedigna, egenutvecklade utbildning till en digitaliserad och komprimerad version.

”Utbildningen ger en grund att stå på om man saknar förkunskaper. Den inkluderar kunskap om bland annat basal hygien, covid-19, stiftelsens värdegrund och en hel del praktisk information. Vid anställning kompletteras även med introduktion och bredvidgång på arbetsplatsen”, tillägger Maria Tid.

Meriterande utbildning

Många kommuner rapporterar dock om ett ansträngt personalläge i äldreomsorgen. Som ett svar på detta berättade Socialstyrelsen nyligen att man tillsammans med Ersta Sköndal Bräcke Högskola har skapat en fyradagars utbildning som ger baskunskaper för arbete i äldreomsorgen. Den är gratis, webbaserad och öppen för alla och kan ges till 10 000 personer.

”Socialstyrelsens utbildning är ett bra komplement för dem som inte är undersköterskor. Vi ser den som meriterande och uppmuntrar de som söker till oss att genomföra den här utbildningen”, avslutar Maria Tid.

Meningsfullhet och glädje lockar

Stort intresse för arbete inom äldreomsorgen märks också på nationsnivå i ansökningsstatistiken till höstens utbildningar på universitet och högskolor. Ansökningarna till sjuksköterskeprogrammen har ökat med 33 procent enligt Universitets- och högskolerådet, UHR.

”Det är väldigt positivt att det är många som vill utbilda sig till vårdyrken. Coronakrisen kanske bidrar genom att påminna oss om vad som är viktigt. Jag tror att allt fler förstår och ser det generella värdet av meningsfullheten och glädjen i jobben inom vården. Här utvecklas man hela tiden som person och får så mycket tillbaka”, säger Monica Berglund, VD Tre Stiftelser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>