Hem NYHETERFORSKNING Strategiskt partnerskap positionerar Sverige och Norden i framkant för hälsodata

Strategiskt partnerskap positionerar Sverige och Norden i framkant för hälsodata

Publicerat av: Redaktionen

Den 12 november samlades internationella forskare och experter inom utfallsforskning och patientcentrerad vård på Karolinska Institutet för att diskutera patientdriven utveckling av läkemedel, svenska kvalitetsregister, hälsodata och dess roll i forskningen, samt hur patienten bäst kan involveras för att optimera vården.

Strategiskt partnerskap positionerar Sverige och Norden i framkant för hälsodata 2

MSDs Europachef Cyril Schiever och Nordenchef Jacob Tellgren träffar professor Birgitta Henriques-Normark, professor Jan Andersson samt ansvarig för näringslivskontakter vid Karolinska Institutet Richard Cowburn.

– Sverige ligger i framkant när det gäller utfallsforskning, hälsodata och att verkligen ta vara på patientens upplevelser. Det är en av grunderna till att vi diskuterar forskningsfrågor tillsammans med svenska experter och att vi investerar i Sverige, säger Cyril Schiever, Europachef för MSD.

Strategiskt partnerskap levererar resultat

Mötet sker inom ramen för ett strategiskt partnerskap mellan Karolinska Institutet och MSDs centrum för utfallsforskning (CORE).

–För oss är det viktigt att kunna bidra till den patientnära forskningen tillsammans med MSD. Samarbetet bygger på en flexibel modell där nya projekt skapas gemensamt och där patienten står i fokus, säger professor Richard Cowburn, ansvarig för näringslivssamverkan vid Karolinska Institutet och projektledare för det strategiska partnerskapet.

Partnerskapet som invigdes i november 2016 sätter medicinska vårdresultat i fokus inom tre övergripande teman: patientinspirerad forskning, studier i analys och metodologi med fokus på patientens deltagande samt innovativa sjukdomsbaserade register. Idag finns pågående forskningsprojekt inom onkologi, vacciner, diabetes, kardiovaskulära sjukdomar och metabolism och de första resultaten bearbetas inför publicering i vetenskapliga tidskrifter.

Unika förutsättningar attraherar globalt intresse

Att ta hänsyn till patienternas verkliga upplevelse av vården och den behandling de får, har blivit en viktig nyckel för att optimera vården. Sverige är ett föregångsland när det gäller att inhämta patientupplevelser via digitala verktyg och att stärka vården via utfallsforskning, s.k. Real World Evidence (RWE) forskning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>