En helt ny typ av studie kommer att genomföras på Danderyds sjukhus.

Studien går ut på att ta reda på om en datortomografi av kranskärlen är det snabbaste och mest effektiva sättet att ställa diagnos jämfört med traditionell diagnostik. Foto: Johan Adelgren.
Man utgår från vårdens befintliga system och lägger till beslutstödsfunktioner, vilket både förenklar och är mer kostnadseffektivt jämfört med hur man normalt sett genomför studier.
– Men det krävs att det redan finns strukturerad vårddata, och här på Danderyds sjukhus har vi skapat system och en miljö som uppfyller kraven, säger professor Tomas Jernberg.
2019-12-05 meddelade Vetenskapsrådet att professor Tomas Jernberg vid institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, erhåller ett anslag på 13 365 322 SEK för att genomföra en randomiserad utvärdering av datortomografi av kranskärl hos patienter med bröstsmärta på akutmottagningen.
– Studien har flera perspektiv, säger professor Tomas Jernberg. Ur ett medicinskt perspektiv handlar det om att hitta det mest säkra och effektivaste sättet för att ställa en snabb diagnos.
Studien, som kommer att omfatta 3,500 patienter, går ut på att ta reda på om en datortomografi av kranskärlen (där man inte behöver gå in med katetrar i kärlen för att se om det finns förträngningar) är det snabbaste och mest effektiva sättet att ställa en diagnos jämfört med dagens riktlinjer där man gör diverse olika undersökningar, t ex stress-ekg, ultraljud, blodprov etc för att ställa diagnos. Dessa undersökningar kan ta upp till en dag innan man vet säkert, men med en skiktröntgen kan man få svar direkt.
– Mycket talar för att skiktröntgen direkt är kan förbättra patientens prognos, men det är det som studien får visa, säger professor Tomas Jernberg. En fördel med skiktröntgen är också att man kan se åderförkalkning som ännu inte resulterat i kranskärlsförträngningar och då kan man sätta in förebyggande behandling.
Redan befintliga vårdstrukturer gör forskningen mer kostnadseffektiv
– Ett annat perspektiv, och möjligen det mest intressanta, är att det är ett helt nytt koncept att göra kliniska studier på, där man utnyttjar vårdens befintliga strukturer i en större utsträckning, fortsätter Tomas Jernberg.
I normala fall, när man bedriver studier, behöver man skapa en typ av parallell organisation för att kunna mäta och följa forskningsresultaten. Det i sig är en dyr omkostnad, men nödvändig för att säkra rättvisande resultat.
Men i den här studien kommer man att använda sjukvårdens befintliga dokumentsystem. Något som är möjligt tack vare att det redan finns strukturerad vårddata på Danderyds sjukhus, och det underlättar mycket när man genomför studien. Danderyds sjukhus var det första akutsjukhuset i landet med att utveckla detta.
– Kanske det här är en framtida lösning på den ”ekonomiska krisen” som påverkar möjligheterna till kliniska prövningar? Går det att använda redan befintliga strukturer och vårddata, kan man spara stora kostnader som är ett hinder för många livsviktiga, kliniska studier avslutar Tomas Jernberg.