Hem NyheterForskning Studie visar unika resultat gällande vård av personer med demenssjukdom som tidigare upplevt trauma

Studie visar unika resultat gällande vård av personer med demenssjukdom som tidigare upplevt trauma

Publicerat av: Redaktionen

Ny forskning visar unika resultat om specifik vård av personer med demenssjukdom som upplevt ett trauma.

Studie visar unika resultat gällande vård av personer med demenssjukdom som tidigare upplevt trauma 3En person med en demenssjukdom kan förutom den nedsatta kognitionen också påverkas av minnen från tidigare upplevt trauma. I den nyligen genomförda studien har man intervjuat personal som vårdar personer med trauman från förintelsen och hur det påverkar deras vårdsituationer.

– Studien visar de utmaningar som kan uppstå i vårdsituationer och vilken särskild kompetens som krävs för att möta personer med demenssjukdom som också upplevt ett trauma, säger Carina Lundh Hagelin, forskare vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, som genomfört studien tillsammans med forskare vid Sophiahemmet Högskola och Högskolan Dalarna i samverkan med Judiska hemmet.

Studien bekräftar därmed tidigare forskning som visar vikten av en personcentrerad vård för att möta personer som har en demenssjukdom på bästa sätt.

– Vårdarens kunskap om det historiska sammanhanget när traumat inträffade, verkar vara avgörande för att kunna bekräfta uppkomna känslor och situationer, säger Carina Lundh Hagelin.

Studien visar i sitt resultat att vården måste baseras på både historisk och samtida kunskap om traumat, i detta fall andra världskriget, samt individens livshistoria. På så sätt kan vården anpassas och personer med demenssjukdom tröstas i känslomässigt utmanande situationer när trauma från det förflutna gjorde sig påmint.

– Resultaten från studie kan vara av stort värde för framtiden utifrån olika situationer och trauman hos människor som flyr i världen idag, avslutar Carina Lundh Hagelin

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>