Studier visar: antidepressiva under graviditeten mer än fördubblar risken för autism
Hem NYHETERFORSKNING Studier visar: antidepressiva under graviditeten mer än fördubblar risken för autism

Studier visar: antidepressiva under graviditeten mer än fördubblar risken för autism

Publicerat av: Redaktionen

Nu står det klart, det som många misstänkt och KMR varnat för i flera år – antidepressiva medel framkallar fosterskador och i synnerhet autism som ökat lavinartat de senaste åren – i takt med den ökade utförskrivningen.

Både från USA, Kanada och Danmark kommer det rapporter om ökade fosterskador efter användning av antidepressiva. Och I Sverige får allt fler gravida kvinnor antidepressiva.

Medan vacciner, bekämpningsmedel och andra industriella föroreningar har kopplats till uppkomsten av autism, har vi nu även fått lära oss det rätta förhållandet mellan antidepressiva medel och ofta svår utvecklingsstörning som påverkar 1 av 68 barn i USA.Studier visar: antidepressiva under graviditeten mer än fördubblar risken för autism 2

Nyligen publicerade medicinska tidskriften JAMA Pediatrics en kanadensisk undersökning som analyserade sambandet mellan antidepressiva och utvecklingen av autism, vilket är den största undersökningen i sitt slag.

Resultatet var klart: konsumtion av antidepressiva under graviditeten leder till ökad förekomst av autism.

Forskare från University of Montreal, som genomförde studien, fann att kvinnor som tar antidepressiva, i synnerhet selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), under den andra och tredje trimestern (3-9 månader), utsatte sig för mer än dubbelt så stor risk att föda ett barn som senare skulle utveckla autism.

Danmark
I Danmark har många fall av fosterdöd, missfall och fosterskador kopplats till användningen av lyckopiller under graviditeten. Det danska läkemedelsverket hade ett år tagit emot 86 anmälningar om fosterdöd, missbildning och missfall i samband med intag av SSRI-medel – 18 fall med fosterdöd, ett barn var utan kranium – utan att agera.

Man misstänker också starkt en koppling till autism. En studie som visar att mammor som använt antidepressiva under tidigt havandeskap föder nästan fyra gånger så många autistiska barn som kontrollgruppen. Vågen av autistiska barn började med vågen av antidepressiva medel.

I Danmark sköttes läkarnas medicindatabas promedicin.dk av läkemedelsbolagen och där har inte funnits någon upplysning om fosterskador eller autism. Tvärtom, läkarna har uppmanats att skriva ut till gravida kvinnor – trots att deras läkemedelsverk visste om faran.

Journalisterna som avslöjade att myndigheten kände till alla biverkningar och fosterskador men underlät att varna läkarna, fick Danmarks finaste journalistpris – Cavling-prisen.http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4060489.ece

Lægemidddelstyrelsen, som den heter i Danmark, fick därefter läggas ner och uppgick i Sundhedsstyrelsen, motsvarigheten till Socialstyrelsen. Det officiella skälet var besparingar, men alla visste att nedläggningen berodde på en mängd skandaler.

Sverige
Allt fler gravida kvinnor behandlas med någon form av receptbelagda mediciner i Sverige. Nästan sex av tio gravida hämtade ut minst en medicin på recept 2012. Antidepressiv medicin är ett av de läkemedel som ökar mest. På sex år har antalet gravida som behandlas med dessa mediciner ökat med 55 procent, från cirka 2 600 kvinnor till drygt 4 000, enligt siffror som Socialstyrelsen tagit fram åt TT.

Kvinnor som gjort minst ett uttag av antidepressiva läkemedel under graviditeten var 2 608 (2,5%) år 2007 och 4 064 (3,8%) år 2012

Totalt har fler än 20 000 gravida behandlats med antidepressiva från 2007 till 2012.

Hur många barn som föds med autism finns ingen egentlig statistik på i Sverige, men man tror att 2 barn av 1000 har renodlad autism (ca 3000 barn). Räknar man med alla indikationer på autism så är det 6 barn av 1000 (9000 barn) i Sverige.

Autism har ökat med 30 procent
Autism i USA har skjutit i höjden under de senaste åren – med 30 procent. För två år sedan hade 1 av 88 barn autism, nu är det alltså 1 på 68.

Var tionde amerikan tar nu någon typ av antidepressiva, vilket gör det till det tredje mest förskrivna läkemedlet i USA. USA är det land i världen som använder mest antidepressiva medel. Ökad användningen av antidepressiva står i direkt relation till ökad frekvens av autism – amerikanska medborgare konsumerade fyra gånger mer antidepressiva medel i slutet av 2000-talet jämfört med början av 1990, rapporter Scientific American.

Forskarna fick fram sina resultat efter att ha granskat patientjournaler på mer än 145 000 graviditeter och förlossningar i Quebec från 1998 till 2009.

”Barn med autism visade sig födas oftare till mödrar som tog antidepressiva läkemedel än de som inte gjorde det”, var slutsatsen.

USA
Det är inte första rapporten som kopplar samman autism med antidepressiva medel. En studie som publicerades i Archives of General Psychiatry (4) visade att mammor som tog antidepressiva ett år innan födseln födde dubbelt så många autistiska barn som kontrollgruppen. Men mammor som tog antidepressiva under den första tremånadersperioden av havandeskapet födde nästan fyra gånger fler autistiska barn.

Det var Kaiser Permanente Medical Care Program i Kalifornien som utförde denna studie. Man jämförde 298 mammor med autistiska barn med en kontrollgrupp på 1507 barn och mammor. Forskarna studerade även 1600 medicinska rapporter (en meta-studie). Läkarna försökte förtvivlat tona ned studien och uppmanade mammorna att inte sluta med SSRI-medel trots de alarmerande uppgifterna.

Vågen av autistiska barn började när antidepressiva kom på marknaden i mitten på 1980-talet i USA. Idag räknar man med att upp till 9 barn av 1000 i USA föds autistiska mot 1 per 1000 internationellt. Det används förmodligen även 9 gånger så mycket antidepressiva medel i USA som övriga världen.

Alternativ
Forskare föreslår nu att gravida mödrar som lider av depression ska använda alternativ till psykiatriska droger. Medan de flesta håller med om att depression inte är bra vare sig för mamman eller barnet, finns det säkert varierande åsikter om hur man ska behandla långvariga och intensiva känslor av sorg.

Man vet nu att motion är bättre än psykiatriska droger när det gäller att hantera depression. Ingen känner sig deprimerad efter ett varv i spåret, ett gympass eller ens efter 10 armhävningar. Hälsosam kost, och tid i naturen, med djur, vänner eller familj – har alla noll biverkningar och minskar sannolikt känslan av depression.

Det stora problemet är väl att få någon som är deprimerad att göra detta. Man kan kanske utbilda vårdare till PT istället så slipper vi dyra mediciner och inläggningar på psyket.

Anick Berard, en medförfattare till den kanadensiska studien och professor i farmaci vid universitetet i Montreal, håller med. Hon föreslår att kvinnor som lider av mild eller måttlig depression bör överväga ett alternativ till läkemedel, inklusive behandling eller motion.

”Vad vi försöker göra med denna studie är att ge data till kvinnor”, säger Berard. ”Jag försöker inte skrämma kvinnor, men kvinnor måste vara medvetna om risker och fördelar med vad de gör.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>