Hem Nyheter Svensk och norsk ambulans i unikt samarbete

Svensk och norsk ambulans i unikt samarbete

Publicerat av: Redaktionen

I veckan kopplade den svenska och norska ambulansen ihop sina kommunikationssystem för att kunna hjälpa varandra.

Svensk och norsk ambulans i unikt samarbete 2

På bilden ses personal från ambulansen Särna, Bengt Olsson och Ola Jönsson samt ambulansen Drevsjö som möts på gränsen mellan Sverige och Norge.

”Genom att ta del av varandras anrop kan vi samverka med varandra oavsett om ambulansen som kommer fram till patienten är norsk eller svensk. Det ger oss möjlighet att hjälpa patienter effektivare”, säger Ola Jönsson från ambulanssjukvården i Region Dalarna.

Genom att använda det norska kommunikationssystemet Nødnett och det svenska kommunikationssystemet Rakel tillsammans förbättras det gränsöverskridande samarbetet och krisberedskapen stärks. Sammankopplingen gör det också möjligt för personer som bor nära den norska gränsen att få snabbare hjälp.

– Förberedelsearbetet har pågått länge och vi är glada att vi äntligen är i drift, säger Ola Jönsson.

Det är första gången som två länder ger varandra möjlighet att samverka i varandras kommunikationsnätverk. Möjligheten att koppla ihop systemen har varit tekniskt möjligt sedan 2016 och sedan dess har man förberett för implementering.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>