Hem NYHETER Svensk uppfinning ska minska barnadödligheten – vinner James Dyson Award

Svensk uppfinning ska minska barnadödligheten – vinner James Dyson Award

Publicerat av: Redaktionen

ASHA är ett bärbart, solcellsdrivet allt-i-ett-verktyg som mäter vitala funktioner hos nyfödda och spädbarn.

Svensk uppfinning ska minska barnadödligheten – vinner James Dyson Award 2

Peter Alwin

En student från Umeå Universitet har utvecklat ett redskap som ska hjälpa lokala hälsoarbetare att minska dödligheten bland underviktiga barn världen över. Bakom uppfinningen står designstudenten Peter Alwin, årets nationella vinnare av den internationella ingenjörstävlingen James Dyson Award.

Barnadödligheten beräknas vara nio gånger högre i Indien än i höginkomstländerna1 och 2005 introducerades därför lokala hälsoarbetare, även kallade ASHA, i många indiska byar för att ge lokala samhällen tillgång till basal sjukvård och medicinsk utbildning. Bristfällig hygien, fattigdom och en avsaknad av infrastruktur, kombinerad med begränsad tillgång till läkarvård, har lett till en hög dödlighet bland nyfödda och spädbarn.

Peter Alwin har en Masterexamen från Umeå Universitet i avancerad produktdesign och mötte ASHA-arbetare under en researchresa på landsbygden i Indien. En lokal studie visade att barnadödligheten minskade från 20 till 5 procent bara genom att mäta vitala tecken som vikt och temperatur. Men ASHA-arbetare saknade självförtroende när det kom till att använda moderna verktyg och upplevde dem som otympliga och komplexa att använda.

Som ett svar på detta utvecklade Peter Alwin ASHA, ett bärbart allt-i-ett verktyg som mäter spädbarns vitala tecken med ett knapptryck. Verktyget, uppkallat efter de lokala hälsoarbetarna, ger ASHA-arbetare möjlighet att bevaka det nyfödda barnets hälsa och ge korrekta medicinska råd. Verktyget testades och utvecklades i Indien, ett av de länder i världen med högst dödlighet bland barn under fem år2.

Som årets nationella vinnare av James Dyson Award vinner Peter 22 000 kr för att forstätta utvecka ASHA.

– ASHA bygger på en enkel idé som kan göra stor skillnad. Verktyget ökar inte bara trovärdigheten på arbetet ASHA-arbetarna utför, utan möjliggör för dem att upptäcka anomalier hos nyfödda. Det innebär att verktyget kan bidra till att rädda miljontals liv varje år, säger Peter Alwin.

Om verktygets design

Det solcellsdrivna, bärbara allt-i-ett-verktyget möjliggör för lokala hälsoarbetare att väga, mäta och övervaka nyföddas temperatur. En medföljande filt hjälper inte bara till vid vägning utan fungerar även som en fysisk läkarjournal, något som idag inte förs. På filten finns en förtryckt vikt- och längdkurva viket möjliggör för hälsoarbetarna att få en förståelse för var barnet befinner sig på kurvan. Den personliga filten och den inbyggda IR-temometern som mäter kroppstemperaturen kontaktlöst minskar risken för smitta av sjukdomar. ASHA drivs av solceller belägna i displayen vilket innebär att inga batterier behöver bytas. Tanken är att varje nyfött barn får en filt på sjukhuset med WHOs tillväxtkurva förtryckt och födelsedatumet stämplat.

– Jag valde att kalla verktyget ASHA efter hälsoarbetarna i Indien. Genom mina resor har jag sett vilket fantastiskt arbete som utförs där, men också hur stort behovet är för ett sådant här verktyg. Det känns fantastiskt att ha vunnit James Dyson Award – prispengarna kommer att användas till att vidareutveckla idéerna och göra dem till verklighet, säger Peter Alwin.

Verktyget har testats och utvecklats i Indien, och Peter Alwin hoppas kunna ta idén från konceptstadium till ASHA-arbetare i Indien inom snar framtid, samt utforska andra länder där designen kan användas.

I den svenska deltävlingen utsågs även två andrapristagare – LOOP och ANT.

LOOP

Loop är en serie köksapparater som enkelt kan monteras isär vilket underlättar reparationen av de olika delarna. LOOP är byggd på en designmodell kallad Design for Disassembly vilket innebär att inga delar är permanent fixerade inuti maskinen, varje beståndsdel sätts istället samman med krokar. Detta innebär att delarna enkelt kan repareras eller bytas ut vilket ökar livslängden på köksapparaten. Samtliga köksapparater i serien är dessutom framtagna för att använda en och samma elkabel vilket minimerar konsumtionen och förbrukningen av kablar.

Bakom idén och framtagandet av LOOP står Lundastudenterna Ebba Kjellin och Linnéa Hagborg.

ANT

Dagens befintliga lasthamnar är inte byggda för det ökade antalet containrar som fraktas världen över. Med ANT, ett system för självkörande och elektrisk robothantering, effektiviseras avlastning och transport av lasten från skeppet till hamnen, vilket minimerar onödiga transporter.

Konceptet är framtaget av Umeåstudenten Patrick Krassnitzer, andrapristagare i 2018 års upplaga av James Dyson Award.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>