Svenskarna och sömnen 2022
Hem UNDERSÖKNING Svenskarna och sömnen i 2022

Svenskarna och sömnen i 2022

Publicerat av: Redaktionen

2022 har varit ett turbulent sömnår visar ny rapport från Sleep Cycle: Mindre sömn, mer snarkning och sämre morgonhumör präglar året.

Svenskarna och sömnen 2022

Året börjar gå mot sitt slut och det svenska sömnappföretaget Sleep Cycle har analyserat sömndata som visar hur de svenska app-användarna har sovit under de senaste 12 månaderna i jämförelse med samma period föregående år.

Rapporten baseras på närmare 4 miljoner analyserade sömnnätter och omfattar svenska användare av Sleep Cycle, som godkänt att deras sömndata används för analyser i anonymiserad form.

Mindre sömn trots tidigare läggdags

Analysen visar att svenska användare i genomsnitt sov 7:22 timmar per natt i år, drygt 3 minuter mindre än förra året. Den genomsnittliga tiden för läggdags var kl. 23:38, vilket är drygt två minuter tidigare än samma period året innan. “I år” definieras i texten som 2022-11-01 – 2021-11-01 och “förra året” 2021-11-01 – 2020-11-01.

Analysen visar att både män och kvinnor sover runt tre minuter mindre i år än de gjorde förra året. En jämförelse mellan könen visar också stora skillnader i sömnvolym där kvinnor i genomsnitt sover betydligt mer än män. Sammantaget är skillnaden över 18 minuter. Sömndatan visar att män både går till sängs senare och stiger upp tidigare än vad kvinnor gör. Värt att notera är att kvinnor i de yngre åldersspannen (18 – 35 år) i snitt sovit mindre än de gjorde förra året, medan kvinnor 65+ sovit närmare 3 minuter mer i år än tidigare år.

Li Åslund, psykolog och sömnexpert på Sleep Cycle säger: “Studier kring sömnen hos kvinnor och män i bl.a. USA har visat att kvinnor sover mer än män, men att kvaliteten på sömnen hos kvinnor är lägre än den är hos män. Att kvinnor sover mer skulle kunna vara relaterat till detta, att den extra sömnen är en kompensation för lägre kvalitet.”

Något mindre guld i mund i år

Medan Sleep Cycles sömnapp automatiskt registrerar sömntid, snarkningar och sömnprat, behöver användare själva uppge vilket humör de har när de vaknar, i appen. En analys av visar att morgonhumöret har sjunkit något i år bland både kvinnor och män, när man jämför med föregående år. Det bästa morgonhumöret har personer i åldern 18 – 24 år haft under året, men det är inte de äldsta åldersgrupperna som har det sämsta morgonhumöret, där hittar vi istället personer mellan 35 – 44 år.

Ökning i snarkningar med drygt 57 procent – kvinnor över 65 år snarkar mest

Det kanske mest utmärkande resultatet från analysen är att snarkningar på bara ett år blivit betydligt vanligare för såväl kvinnor som för män. Svenskarna snarkade i genomsnitt 44 minuter i år vilket kan jämföras med 28 minuter förra året. Detta motsvarar en ökning på mer än 57 procent.

Män snarkar mer än kvinnor (48 minuter jämfört med 40 minuter), men kvinnor har ökat mer när det kommer till tiden dem snarkar. Deras procentuella ökning i snarkande var 60 procent i år jämfört med förra året, vilket är större än männens ökning om 45 procent.

Skillnaden mellan åldersgrupper är betydligt större än skillnaden mellan könen. Och de allra främsta snarkarna, alla kategorier, är kvinnor över 65 år, vilka i genomsnitt snarkade drygt 1 timme och 28 minuter per natt i år (54 procent längre än förra året). Samma åldersgrupp snarkar mest även bland män, 1 timme och 15 minuter i år (44 procent längre än förra året).

Li Åslund fortsätter: “Forskning kring snarkning har visat att män snarkar mer än kvinnor, men få studier använder sig av den typ av objektiva data som Sleep Cycle gör (ljudinspelningar). Kvinnor är i regel mer lättstörda än män när det sover och har därför en större tendens att uppmärksamma mäns snarkande. En förklaring till skillnaden mellan data från Sleep Cycle och forskningsstudier inom området skulle därigenom kunna bero på att kvinnors snarkande inte uppmärksammas i samma utsträckning av deras manliga partners och uppmanas således inte till att söka vård på samma sätt som män. Om detta stämmer skulle kvinnors snarkande vara ett tillstånd som i nuläget är underdiagnostiserat.”

Göteborgarna sörjer förra årets sömnlängd

Göteborgarna har tappat mest sömn av storstadsborna, drygt sex minuter mindre i år än vad de gjorde förra året. Göteborgarna sov 7:20 timmar per natt i år jämfört med 7:26 förra året, i snitt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>