Synundersökning med AI-teknik
Hem Teknik Synundersökning med AI-teknik

Synundersökning med AI-teknik

Publicerat av: Redaktionen

Vi på Hultins Optik har i 10 års tid jobbat rutinmässigt med att screena efter tidiga tecken på ögonsjukdomar.

Synundersökning med AI-teknik

Screening av ögonbottenbild med AI-teknik

Alla kunder som gör en synundersökning hos oss får mäta tryck och ta en bild på sin näthinna.

Där kan vi se om det föreligger någon risk för de vanligaste ögonsjukdomarna som grönstarr (glaucom), AMD och diabetesretinopati.

Grönstarr är idag tvåa i världen som den vanligaste orsaken till blindhet. Där är det mycket viktigt med tidig upptäckt för att kunna förebygga synnedsättning. WHO rapporterar att 80% av blindhet hade kunnat förhindras vid en tidig upptäckt.

Hur fungerar AI-tekniken?

Under det senaste halvåret så har vi skalat upp denna screening genom att låta ett AI baserat program som heter Retinalyze scanna ögonbottenbilderna. Tekniker ger tillgång till en enorm databas med flera hundra tusen ögonbottenbilder och via en algoritm jämförs bilderna. På så sätt kan den hitta små avvikelser som är ovanliga eller väldigt tidiga. De som använt systemet har även kunnat upptäcka andra allvarliga sjukdomar som tumörer och sjukdomar i blodkärlen. Forskning pågår även på att använda sig av samma teknik för att scanna för sjukdomen Alzheimers. Vi är riktiga tekniknördar och älskar att ha ett sådant bra program att jobba med.

Hur går en synundersökning till med AI-teknik?

 • Först så tar vi en bild på din näthinna med ögonbottenkamera.
 • Sen laddas bilden upp i Retinalyze system som scannar bilden för avvikelser.
 • Efter ca 30 sek kommer svaret och pedagogiskt nog så sorteras bedömningarna in i:
  Grönt = inga förändringar.
  Gult = misstänkt förändring, återbesök och nytt foto inom ett år.
  Rött = förändringar på näthinnan
 • Om Retinalyze bedömer att det finns förändringar så skickas bilden till en ögonläkare för vidare bedömning, oftast får vi svar inom 24 timmar men ibland snabbare än så. Vi ringer upp dig så fort vi fått svaret.
 • Du som kund kan även få ett papper med utskrift av dina resultat och bild så att du kan se vilken färg du hamnat på, smart va?

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>