Systerskap i fokus när Tjejjouren Väst utökar sitt stöd till unga tjejer
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Systerskap i fokus när Tjejjouren Väst utökar sitt stöd till unga tjejer

Systerskap i fokus när Tjejjouren Väst utökar sitt stöd till unga tjejer

Publicerat av: Redaktionen

Via sin stödchatt möter Tjejjouren Väst tusentals unga tjejer som känner sig ensamma, lider av ångest och som har självmordstankar.

Systerskap i fokus när Tjejjouren Väst utökar sitt stöd till unga tjejer 2Genom kampanjen “Systerskap ger styrka” vill Tjejjouren Väst synliggöra unga tjejers situation och visa på hur mycket stödet genom chatten betyder. Dessutom utökar Tjejjouren Väst sitt stöd genom att öppna upp sin chatt ytterligare en kväll i veckan.

Varje vecka söker sig unga tjejer till Tjejjouren Västs stödchatt. Behovet att få prata med någon är stort. Under förra året hade Tjejjouren Väst över 2000 samtal med unga tjejer. Många av samtalen handlar om relationer och kroppen men också om övergrepp och psykisk (o)hälsa. Flera samtal handlar också om tankar på självmord.

– Vi har ungefär fem samtal om självmord i veckan. Det är allt från tankar till aktiva försök att ta sitt liv. Det är en väldigt skrämmande utveckling av framför allt unga tjejers psykiska (o)hälsa, säger Julia Olander som är volontär – och stödsamordnare på Tjejjouren Väst.

I Tjejjouren Västs chatt finns volontärer som den som söker stöd får prata med. Vid behov slussar Tjejjouren Västs volontärer vidare, men ofta är samtalet i sig det som gör stor skillnad. Många som hör av sig via chatten har ingen annan att prata med.

– Vi måste kunna ge unga tjejer ett förutsättningslöst stöd där de kan prata om vad de vill och känna sig trygga. I vår chatt är en alltid anonym. Vi arbetar utifrån unga tjejers perspektiv och står alltid på deras sida. Det är därför så många söker sig till oss, säger Josephine Kollén, kommunikationsansvarig på Tjejjouren Väst.

Utökar stödet och håller öppet chatten ytterligare en dag i veckan

Från och med den 12 mars öppnar Tjejjouren Väst upp sin stödchatt ytterligare en kväll i veckan. Förutom söndagar och torsdagar kommer chatten även att vara öppen på tisdagar. Nu satsar Tjejjouren Väst på att nå ut med den informationen så att fler unga som har behov av att prata med någon kan få hjälp. Målet är att ingen ska behöva känna sig ensam och att den som behöver ska veta att Tjejjouren Väst finns där och lyssnar och stöttar.

– Det är så häftigt att kunna nå fler och att bli mer tillgängliga. Vi har växt otroligt mycket på kort tid och det är tack varje kvinnors och tjejers engagemang som vi kan öppna vår chatt en tredje dag, säger Julia Olander.

Kampanj hyllar volontärernas engagemang

Kampanjen “Systerskap ger styrka” startar den 1 mars och ska både hylla och stärka engagemanget hos volontärer och blivande volontärer. Kampanjen ska också få fler unga att våga höra av sig till Tjejjouren Västs stödchatt.

– Vi tycker att det är viktigt att lyfta samtalen mellan unga tjejer och våra volontärer i chatten. Det är samtalen som många gånger gör att vi alla orkar kämpa vidare. Vår stödchatt är livsavgörande för många unga, säger Josephine Kollén.

Att engagera sig i Tjejjouren Väst innebär att möta unga tjejer på deras villkor. Samtalen kan vara tunga. Känslan av systerskap är det som gör att så många engagerar sig.

-Det finaste är när någon säger att hon öppnat upp sig och berättat något som hon inte berättat för någon innan. Att finnas där för någon som upplever att den inte har någon att prata med – det är systerskap, säger en av de volontärer som varje vecka möter unga tjejer.

Kampanjen “Systerskap ger styrka” pågår i Tjejjouren Västs sociala medier (Instagram och Facebook) med start fredagen den 1 mars fram till och med den internationella kvinnodagen 8 mars.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>