Tack vare app och push-notiser minskar felaktig användning av läkemedel
Hem Hälsa Tack vare app och push-notiser minskar felaktig användning av läkemedel

Tack vare app och push-notiser minskar felaktig användning av läkemedel

Publicerat av: Redaktionen

Under 2017 har allt fler patienter som använder Kronans Apoteks app fått möjlighet att använda läkemedel på ett korrekt sätt.

Tack vare app och push-notiser minskar felaktig användning av läkemedel 3Det visar den sammanställning som Kronans Apotek presenterat i rapporten ”Ökad följsamhet med påminnelser”.

– I rapporten framgår det att påminnelsetjänsten via vår app lett till mellan 16,6 – 22,7 procent fler receptuttag av läkemedel,säger Anna Skarph chefsapotekare på Kronans Apotek och tillägger.
– Det är positivt eftersom det betyder att fler patienter har möjlighet att använda sina läkemedel på ett korrekt sätt.

I ett flertal studier har det konstaterats att patienters följsamhet till läkemedelsbehandlingen är mellan 33-52 procent.

Bristerna i läkemedelsanvändningen kostar samhället stora summor. Mellan 6 och 16 procent av alla akuta sjukhusinläggningar bedöms vara läkemedelsrelaterade. Hälften av dessa beror på låg följsamhet till läkemedelsbehandling. Det finns flera skäl till bristande följsamhet, att patienten inte tycker sig behöva läkemedlet, att patienten känner sig frisk, att patienten glömmer att hämta ut eller att ta sitt läkemedel med mera.

– Om en patient inte hämtar sitt läkemedel på apoteket innebär det också att läkemedlet inte kan användas, säger Anna Skarph.

– Ett första steg i att förbättra läkemedelsanvändningen är att patienterna hämtar sina läkemedel. Kronans Apoteks app och manuellt inlagda påminnelser har i våra studier visat sig fungera bra, och inneburit att fler patienter under 2017 kan använda sina läkemedel på ett korrekt.

Kronans Apotek har länge erbjudit kunder påminnelser via SMS och e-mail i apoteken, men genom appen får kunden automatiska påminnelser via push-notiser. Studier visar att dessa patienter hämtar sina receptrader i betydligt större utsträckning än de som inte får påminnelser.

Rapporten ”Ökad följsamhet med påminnelser” visar att patienter som får påminnelser hade 16,6 procent fler uttag för andra uttaget, 19,2 procent fler uttag för tredje uttaget och 22,7 procent fler uttag för sitt fjärde uttag än de som inte fick påminnelser.

– Detta är ett väldigt bra resultat som visar att påminnelser kan bidra till en bättre läkemedelsanvändning till nytta för patienten och samhället, säger Anna Skarph.

Urval Totalt antal receptrader Uttag 1 Uttag 2 Uttag 3 Uttag 4
Påminnelsekunder 265 206 100,0% 86,8% 70,0% 49,1%
Ej påminnelsekunder 7 781 036 100,0% 74,4% 58,7% 40,0%
Procentuell skillnad 0% 16,6% 19,2% 22,7%

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>