Hem TEKNIK Tata Consultancy Services vinner guldmedalj för äldrevårdsprojekt i 2019 SuperNova Awards

Tata Consultancy Services vinner guldmedalj för äldrevårdsprojekt i 2019 SuperNova Awards

Publicerat av: Redaktionen

Tata Consultancy Services (TCS) vinner tillsammans med Singapore Management University guldmedalj för kategorin ”AI and augmented humanity” i Constellation SuperNova Awards 2019, för deras gemensamma iCity Lab-projekt SHINESeniors.

Tata Consultancy Services vinner guldmedalj för äldrevårdsprojekt i 2019 SuperNova Awards 3Priset uppmärksammar de som lyckats använda ny teknik för att utveckla sin verksamhet. Priset i kategorin ”AI and augmented humanity” ges till organisationer och individer som på ett effektivt sätt använder sig av maskiner som, likt människor, besitter intelligens och inlärningsförmåga.

SHINESeniors utvecklades för att möta utmaningen med en snabbt ökande, åldrande befolkning och är utformad för att tillgodose behoven för både de äldre och deras vårdgivare. Den utgår ifrån en plattform som kallas för Assisted Living Platform (ALP) som bland annat består av dolda sensorer runt om i hemmet, skräddarsydd IoT-programvara och algoritmer som dynamiskt kan analysera data med hjälp av maskininlärning. SHINESeniors möjliggör på så sätt personligt anpassad vård i hemmet och hjälper dessutom med medicinering.

Just användningen av diskreta sensorer i hemmet har från början varit en prioritet för SHINESeniors-projektet så att äldre människor kan leva så bekvämt och självständigt som möjligt, samtidigt som de har ett skyddsnät att falla tillbaka på om det skulle behövas. Sensorerna övervakar och kartlägger patienternas dagliga aktiviteter, som när de rör sig, när de vilar och när de tar sin medicin. Om ett oregelbundet mönster uppstår kan personalen omedelbart uppmärksammas på detta och snabbt skicka dit en vårdgivare för att hjälpa till.

Under tre års tid användes systemet i totalt 90 hem för äldre och ensamboende. Med den data som samlades in kunde man se tydliga mönster för varje individ och därmed också tidigt upptäcka beteenden som inte tillhörde det normala. Forskningsgruppen använde sig av maskininlärningsalgoritmerna för att förutse fall av mild kognitiv försämring, nokturi och social isolering och annat som kan behöva av snabba åtgärder.

”Vi är ödmjuka och stolta över att få ta emot det här priset och tacksamma för all support från TCS, vårdgivarnätverket och alla andra som hjälpt till med detta projekt. Priskategorin, ”AI and augmented humanity”, beskriver mycket väl hur individer inom SHINESeniors-projektet ostört kan leva sina liv med dessa sensorer – sensorer som förser vårdgivarna med värdefulla insikter och möjliggör en förbättrad och individanpassad vård,” säger Dr. Tan Hwee Pink, iCity Labs akademiska chef och lektor i informationssystem på SMU.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>