Tech startup inleder samarbete med RISE – Sveriges största forskningsinstitut
Hem NYHETERFORSKNING Tech startup inleder samarbete med RISE

Tech startup inleder samarbete med RISE

Publicerat av: Redaktionen

VivoLogica grundades 2019 av en av Sveriges främsta cancerforskare, Sara Mangsbo, tillsammans med Saeid Esmaeilzadehs VC-fond Hidden Dreams.

Tech startup inleder samarbete med RISE – Sveriges största forskningsinstitut

Nu inleder bolaget ett historiskt samarbete med det statliga forskningsinstitutet RISE.

VivoLogicas digitala system kommer effektivisera läkemedelsindustrin, till en början i Sverige men uppstickaren har riktat siktet internationellt och har planer på att inta USA-marknaden redan nästa år.

Under ett års tid har det svenska startup-bolaget VivoLogica utvecklat det digitala journalhanteringssystem som nu kommer användas av RISE, Sveriges största statliga forskningsinstitut. Äldre lösningar som papper och penna är vanligt förekommande bland forskare men i takt med hårdare EU-direktiv ökar efterfrågan på användarvänliga hjälpmedel som integrerar alla delar i forskningsprocessen. VivoLogicas system minimerar forskares administrationstid med upp till 75 procent genom att digitalisera dessa processer.

– Vi är oerhört stolta och glada över samarbetet med RISE och att de nu, genom vårt system, kommer effektivisera sin framtagning av läkemedel genom att frigöra tid för forskarna. I framtiden kommer vi därför kunna se läkemedel komma ut snabbare på marknaden och i händerna hos de av oss som behöver dem. Ett behov som växt världen över under rådande Därför gläder det mig att VivoLogica är i en stark tillväxtfas med fler kommande samarbeten i vårt fortsatta arbete med att modernisera läkemedelsindustrin, säger Kajsa Wiklund, delägare & affärsutvecklare på VivoLogica.

Forskningsinstitutioner och läkemedelsbolag har i dagsläget accelererande högre krav på sig och det är ofta ett måste att ligga i framkant när det kommer till digitalisering – för att vara konkurrenskraftig.

– Det här är en teknik som man definitivt bör ha på plats för att kunna arbeta så säkert och effektivt som möjligt i forskning och utveckling, men som tyvärr inte alltid prioriteras och som ibland kan tyckas vara svår att anpassa sig till. Men efter integrationen kommer penna, papper och Excel inte längre vara vårt förstahandsalternativ, säger Björn Platzack, Enhetschef på RISE.

VivoLogica siktar nu internationellt

Det senaste året har bolaget lockat till sig tunga investerare som Saeid Esmaeilzadeh, grundare av bl.a. Serendipity Innovations, bröderna Robin och Andreas Rutili som grundat Vincero Invest, Christer Hellström, affärsängel och styrelseproffs och Fredrik Holmström, grundare av Holmströmgruppen. Även efterfrågan på VivoLogicas system har vuxit snabbt de senaste månaderna. Behovet av användarvänliga och effektiva system inom forskningsvärlden stärktes av coronapandemin och nu siktar bolaget internationellt. Bolaget har inom kort en rad tunga kunder runtom i Europa på väg in efter att RISE signade på för systemet. VivoLogica kommer under året rekrytera fler till teamet i syftet att uppnå deras internationella expansionsmål med att gå in i Storbritannien och därefter inta USA-marknaden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>