Hem TEKNIK ”Teknik är bra för välfärden”

”Teknik är bra för välfärden”

Publicerat av: Redaktionen

– Det finns en föreställning om att äldre inte vill ha teknik. Vår forskning på Mälardalens högskola visar att det inte stämmer, skriver vår docent Christine Gustafsson i en debattartikel i Eskilstuna Kuriren.

”Teknik är bra för välfärden” 2

Christine Gustafsson, legitimerad sjuksköterska och docent vid MDH. Foto: MälarFoto, Birgitta Johansson

Genom att intervjua äldre personer och närstående till personer med hemtjänst har forskarna sett att mängden kunskap om teknikens möjligheter påverkar inställningen till teknik inom välfärden. Mer kunskap ger en mer positiv inställning.

I debattartikeln, som är samförfattad med Annika Skogsberg, SPF Seniorerna i Eskilstuna, påpekar Christine Gustafsson att teknik inom välfärden är en direkt nödvändighet för att klara den förväntade personalbristen inom vården. Hon hänvisar till en rapport från Sveriges kommuner och landsting som spår att det fram till år 2026 kommer finnas ett behov av 350 000 nya medarbetare inom vård och omsorg.

En del av lösningen stavas välfärdsteknik, som förväntas ersätta personal i de moment där äldre helst vill klara sig själva, som exempelvis vid toalettbesök och dusch. Personalen kan då fokusera sin tid till andra situationer där de verkligen behövs.

Mer kunskap viktigt

Att öka kunskapen hos individen är viktigt för att kunna ha inflytande på vilken välfärdsteknik som utvecklas, skriver debattörerna. Saknar individen kunskap om tekniken och dess möjligheter är det svårt att kunna påverka den politiska debatten, och i längden vilken teknik som finns i våra hem.

Christine Gustafsson och Annika Skogsberg har därför en uppmaning:

− Fortsätt vara nyfiken på tekniken.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>