Tekniken på väg att revolutionera vårdsektorn
Hem NYHETER Tekniken på väg att revolutionera vårdsektorn

Tekniken på väg att revolutionera vårdsektorn

Publicerat av: Redaktionen

Det sker en stegvis förändring inom vårdsektorn där behandlingen blir allt mer individualiserad.

Tekniken på väg att revolutionera vårdsektorn 1

Paul Andersson Dell EMC Global Alliances/Verticals Group

Med hjälp av ny teknik som bättre analyserar data kan sjukvården ge en mer precis diagnos med avsevärt bättre effekt än tidigare, det skriver Paul Andersson Dell EMC Global Alliances/Verticals Group.

Den fundamentala idén bakom en mer exakt och individbaserad medicinering är att en given behandling inte alltid passar alla. Ett exempel på det är en specifik cancer där endast 20 procent av patienterna svarar på en viss cytostatikabehandling. Att behandla de övriga 80 procenten på samma sätt blir både tidskrävande och dyrt och chansen att behandlingen kommer vara framgångsrik är liten.

Hur patienter svarar på en behandling beror ofta på genetik, livsstil och miljöfaktorer. Även specifika patientuppgifter som hälsohistorik kan ge viktig information som gör att man vet om en person kommer att svara på en behandling. Det finns även studier som påvisar att en individualiserad medicinering förbättrar vissa resultat med upp till 70 procent.

Med bättre dataanalyser kan även resurser fördelas på bästa sätt vilket kan hjälpa till att möta de ökande kostnaderna inom hälso- och sjukvården. Enligt Global Market Insights bedöms marknaden för personaliserad vård vara värd 88 miljarder dollar 2023.

Arvsmassans roll

Analysen av en patients arvsmassa gör att man kan identifiera biologiska markörer som ger starka indikationer på hur en person kommer att svara på en behandling. Det innebär att en patient kommer att erbjudas den behandling som ger mest effekt. DNA-sekvensering kan avslöja den unika kod som definierar de fysiska egenskaperna hos en person, inklusive sannolikheten för att de kommer att utveckla vissa sjukdomar. Specialistföretag tillhandahåller i dag DNA-sekvensering men det faktum att det bara är tio år sedan den här sortens sekvensering gjordes för första gången, samt att det finns mer än tre miljarder baspar, skapar fortfarande en del utmaningar.

Rätt infrastruktur på plats

Många länder har samlat information från DNA-sekvensering som gjorts, ett exempel på det är ”Genomics England” i England där  sjukvårdsorganisationer, statliga sjukhus och forskningsinstitutioner har alla stora mängder av patientdata i elektroniska journaler och en samverkan behövs för en realisering. De här olika företagen och organisationerna måste arbeta tillsammans och konsolidera data på ett så effektivt sätt som möjligt för att det här ska kunna ske. Ett exempel på det är Dells datasjö/informationshav för vårdsektorn, som sammanför strukturerad och ostrukturerad data från ett stort antal källor till en enda plats.

Gör data användbar
Den senaste lagringstekniken är avgörande men datan måste också presenteras på ett sätt som gör den lätt att förstå. Att utveckla plattformar och applikationer för detta är avgörande för att man ska kunna analysera datan effektivt. Säkerhet är en annan viktig aspekt. Det måste finnas strikta regler för vilka som får tillgång till datan. Genome eller DNA-analys kommer att kunna revolutionera hela vårdsektorn och då gäller det att vården också förbereder sin IT-infrastruktur för detta.

Datasjöar, lagring, plattformar och program är nyckeln som får det att fungera i framtiden, men det kommer ta tid att få på plats. Men när infrastrukturen väl finns på plats kan vi utveckla vården till en helt ny nivå där våra lösningar tillsammans med aktörer och partners tillsammans tillför ett värde till kärnverksamheten och forskning.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>