Tidskapsel över vår samtid på Ersta sjukhus
Hem HÄLSA Tidskapsel över vår samtid på Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm

Tidskapsel över vår samtid på Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

I grunden till Ersta sjukhus nya sjukhusbyggnaden kommer en tidskapsel gjutas in.

Tidskapseln blir en hälsning från vår samtid till framtidens upptäckare.

Alla är välkomna att bidra till tidsdokumentationen.

På Erstaklippan på Södermalm i Stockholm pågår för fullt bygget av en ny sjukhusbyggnad. Här på området har det bedrivits sjukvård sedan 1864. Den nya sjukhusbyggnaden på Folkungagatan ökar kapaciteten rejält när den öppnar 2023.

– Vi bygger nytt för att möta det utökade behovet av vård och omsorg i Stockholmsregionen. Staden växer – och vi med den, säger Stefan Nilsson, direktor.

Tidskapsel för framtida generationer

I bottenplattan på nya sjukhusbyggnaden kommer en tidskapsel gjutas in i bottenplattan. I kapseln kommer det ligga material kopplat till själva bygget, som dokumentation (som bygglov och brev från Stefan Nilsson) och moderna läkarverktyg. Utöver det får vem som helst bidra med föremål som de tycker fångar vår samtid.

Vad är då en tidskapsel?
Jo, en behållare som står emot tidens tand och innehåller föremål som dokumenterar samtiden för en framtida upphittare. Ibland hittar man tidskapslar vid renoveringar av byggnader, nu senast i Storkyrkan i Gamla stan där en 300 år gammal kapsel hittades och öppnades.

– Ersta diakoni har funnits i över 170 år och var en av de första aktörerna som startade upp professionell sjukhusvård i Stockholm och Sverige. Vår historia är i allra högsta grad levande här på Erstaklippan, till exempel i vårt museum, säger Stefan Nilsson.

Han fortsätter:

– Att vi nu få definiera vår samtid och omvandla det till ett framtida historiskt fynd är både spännande och tankeväckande. Vi ser med spänning fram emot att få ta del av hur Stockholmsborna definierar den här omvälvande tidsepoken.

Hur kan man bidra till tidskapseln?
  • Tidskapsel över vår samtid på Ersta sjukhus

    På bilden, från 17/9 2019, lägger H.M. Drottning Silvia, tillika Ersta diakonis beskyddare, ett symboliskt spadtag på tidskapseln i samband med att bygget av den nya sjukhusbyggnaden officiellt startade upp.

    Fram till den 30 november har du möjlighet att lämna in ditt bidrag till kapseln. På Ersta second hand, Erstagatan 5, tar de emot ditt bidrag. Öppettider: måndag – torsdag: kl 10.00-18.00, fredagar: kl 10.00-17.00.

  • Föremålet du lämnar ska på något sätt fånga/representera tidsandan. Bygget av nya sjukhusbyggnaden har pågått sedan 2019 – vad tycker du fångar tidsandan?
  • Tänk på att föremålet inte får vara för skrymmande för att få plats i lådan. Ett urval av de inlämnande bidragen kommer att göras.

Varmt välkommen med ditt bidrag – från nutid till framtid!

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>